Coreea de Nord pregateste o demonstratie masiva de forta: „Fortele noastre au dobandit o putere invincibila, pe care lumea nu o poate ignora”

externe

Presa nord-coreeana de stat lauda duminica ”puterea invincibila” a fortelor armate, cu o zi inaintea marcarii a 90 de ani de infiintarea Armatei Populare Revolutionare.

Analistii anticipeaza o demonstratie de forta a regimului lui Kim Jong Un, in aceasta zi, mai ales tinand cont de faptul ca de la inceputul acestui an, Coreea de Nord a efectuat o serie-record de teste de armament – inclusiv prima lansare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) din ultimii cinci ani.

Statele Unite si Coreea de Sud anunta ca au observat o intensficare recenta a activitatii in principala instalatie de teste nucleare a Nordului si nu exclud ca Phenianul sa testeze in curand o bomba atomica, pentru prima oara din 2017.

”Fortele noastre revolutionare au dobandit o putere invincibila, pe care lumea nu o poate ignora”, a scris duminica agentia oficiala nord-coreena de presa KCNA, potrivit News.ro.

KCNA lauda ”ideologia militara geniala, excelenta comanda militara, curajul si vitejia fara precedent” ale lui Kim Jong Un.

”Tot poporul tarii contempla adanc istoria celor 100 de victorii ale fortelor noastre armate revolutionare”, scrie agentia, insirand o lista a luptelor castigate de nord-coreeni in Razboiul corean (1950-1953).

Multi se asteaptau ca Phenianul sa faca o demonctratie de forta – o defilare militara uriasa sau un test de armament major – la 15 aprilie, cu ocazia marcarii a 110 ani de la nasterea fondatorului Nordului, Kim Il Sung, bunicul lui Kim Jong Un, insa regimul a sarbatorit acest eveniment printr-o simpla defilare civila.

Insa imagini satelitare surprind, in ultimele zile, pregatiri importante – si anume mii de militari si vehicule avansand in formatie intr-o instalatie de antrenament la Phenian.

”De obicei, trupele parasesc centrul de antrenament imediat ce parada este pregatita, iar prezenta lor intareste posibilitatea unui eveniment viitor”, precizeaza un analist de la Stimson Center, Martyn Williams, pe site-ul 38 North, specializat in Coreea de Nord.

Comentarii: