Coreea de Nord se pregateste de Anul Nou cu 3 rachete balistice lansate spre mare

externe

Coreea de Nord a lansat, sambata, trei rachete balistice spre mare, in estul Peninsulei Coreene, a declarat armata sud-coreeana, citata de Reuters.

Cele trei rachete balistice cu raza scurta de actiune au fost lansate in jurul orei 8 dimineata, ora locala, din provincia Hwanghae de Nord, la sud de capitala Phenian.

Toate trei au zburat la o altitudine de aproximativ 100 km si au acoperit o raza de actiune de aproximativ 350 km, a declarat ministerul japonez al apararii. Si armata sud-coreeana a spus ca rachetele au zburat aproximativ 350 km.

„Lansarea rachetelor balistice de catre Coreea de Nord este o provocare grava care submineaza pacea si stabilitatea in Peninsula Coreeana, precum si in comunitatea internationala”, au declarat sefii de stat major din Coreea de Sud, condamnand-o drept o incalcare clara a rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU. si indemnand Phenianul sa se opreasca imediat.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat ca ultimele lansari nu reprezinta o amenintare imediata pentru personalul sau teritoriul SUA sau pentru aliatii Washingtonului, dar au evidentiat impactul destabilizator al programului de armament al Coreei de Nord.

Lansarile au avut loc la o zi dupa ce Ministerul Apararii din Coreea de Sud a anuntat ca a efectuat cu succes un zbor de testare al unui vehicul spatial de lansare cu propulsie solida.

Relatiile dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, aliata a SUA, au devenit mai tensionate de cand guvernul conservator al presedintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol a preluat conducerea in mai, promitand o atitudine mai dura fata de Nord.

Fara lansarile de sambata, Coreea de Nord a lansat in acest an aproximativ 70 de rachete balistice, a declarat agentia de stiri Yonhap, inclusiv aproximativ opt rachete balistice intercontinentale (ICBM).

Mass-media de stat nord-coreeana KCNA nu a mentionat inca lansarile, dar a declarat sambata ca liderul Kim Jong Un a prezidat vineri o reuniune a partidului pentru a decide politica si strategia pentru 2023.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: