Coreea de Nord spune ca nu are de ales si va accelera dezvoltarea capacitatilor de autoaparare

externe

Trimisul Coreei de Nord la Natiunile Unite a acuzat marti Statele Unite si Coreea de Sud ca au impins peninsula coreeana mai aproape de razboiul nuclear, spunand Adunarii Generale a ONU ca, in consecinta, tara sa nu are de ales decat sa accelereze in continuare dezvoltarea capacitatilor sale de autoaparare, transmite Reuters.

„Anul 2023 a fost un an extrem de periculos”, a declarat ambasadorul Kim Song in ultima zi a reuniunii anuale a ONU.

„Peninsula coreeana se afla in pericol iminent de izbucnire a razboiului nuclear. Avand in vedere circumstantele predominante, RPDC (Coreea de Nord) este obligata sa accelereze in continuare consolidarea capacitatilor sale de autoaparare pentru a fi de necucerit”, a declarat Kim in Adunarea Generala cu 193 de membri.

Coreea de Nord a testat zeci de rachete balistice in ultimele 18 luni. Statele Unite au avertizat de mult ca Phenianul este gata sa efectueze un al saptelea test nuclear.

Phenianul spune ca, prin testele cu rachete balistice isi exercita dreptul la autoaparare, pentru a-si proteja suveranitatea si interesele de securitate de amenintarile militare.

„RPDC ramane ferma si neschimbata in hotararea sa de a apara ferm suveranitatea nationala, interesele de securitate si bunastarea poporului impotriva amenintarilor ostile din exterior”, a spus Kim.

Coreea de Nord – cunoscuta oficial drept Republica Populara Democrata Coreea (RPDC) – se afla, din 2006, sub sanctiunile Consiliului de Securitate al ONU pentru programele sale de rachete si nucleare. Masurile au fost consolidate constant de-a lungul anilor.

Cu toate acestea, in ultimii ani, Consiliul de Securitate format din 15 membri a fost impartit in privinta modului de a trata Phenianul. Rusia si China, cu drept de veto impreuna cu Statele Unite, Marea Britanie si Franta, au declarat ca mai multe sanctiuni nu vor ajuta si vor ca astfel de masuri sa fie relaxate.

China si Rusia spun ca exercitiile militare comune ale Statelor Unite si Coreei de Sud provoaca Phenianul, in timp ce Washingtonul acuza Beijingul si Moscova ca incurajeaza Coreea de Nord, ferind-o de mai multe sanctiuni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: