externe

Coreea de Sud a tras focuri de avertizare si a lansat avioane dupa ce Coreea de Nord a trimis drone peste granita

Armata Coreei de Sud a tras focuri de avertizare, a mobilizat avioane de lupta si a zburat cu mijloace de supraveghere peste granita puternic fortificata cu Coreea de Nord, luni, dupa ce drone nord-coreene au incalcat spatiul aerian pentru prima data in cinci ani intr-o noua escaladare a tensiunilor, potrivit AP.

Armata Coreei de Sud a detectat cinci drone din Coreea de Nord care au trecut granita, iar una a ajuns pana in partea de nord a regiunii capitalei sud-coreene, care se afla la aproximativ o ora de mers cu masina, au declarat sefii de stat major interarme.

Armata a raspuns cu focuri de avertizare si lansand avioane de lupta si elicoptere de atac pentru a dobori dronele nord-coreene. Elicopterele de atac au tras 100 de cartuse, dar nu se stie daca vreuna dintre dronele nord-coreene a fost doborata, potrivit Ministerului Apararii.

Nu au existat informatii imediate despre pagube civile la sol. Una dintre dronele nord-coreene s-a intors in Nord dupa trei ore petrecute in Coreea de Sud, in timp ce restul au disparut de pe radarele militare sud-coreene, una dupa alta.

Unul dintre avioanele de lupta din Coreea de Sud s-a prabusit, luni, dar cei doi piloti ai sai s-au ejectat in siguranta, au declarat oficialii apararii. Ei au spus ca au cerut, de asemenea, aeroporturilor civile din Seul si din apropiere sa opreasca temporar decolarile.

Coreea de Sud a trimis, de asemenea, mijloace de supraveghere in apropierea granitei si peste granita pentru a fotografia instalatiile militare cheie din Coreea de Nord, ca masuri corespunzatoare impotriva zborurilor cu drone.

„Armata noastra va raspunde hotarat la acest tip de provocare nord-coreeana”, a declarat reporterilor generalul-maior Lee Seung-o, director de operatiuni in cadrul Statului Major Interarme din Coreea de Sud.

Confirmarea publica de catre Coreea de Sud a oricaror activitati de recunoastere in interiorul Coreei de Nord este extrem de neobisnuita si reflecta probabil o hotarare a guvernului conservator condus de presedintele Yoon Suk Yeol de a aborda provocarile nord-coreene. Coreea de Nord ar putea raspunde cu retorica mai aprinsa sau teste de arme sau alte provocari, spun unii observatori.

Este prima data cand dronele nord-coreene intra in spatiul aerian sud-coreean din 2017, cand o drona nord-coreeana a fost gasita prabusita in Coreea de Sud. Oficialii militari sud-coreeni au declarat la acea vreme ca drona, cu o camera fabricata de Sony, a fotografiat un sistem american de aparare antiracheta din Coreea de Sud.

Coreea de Nord si-a prezentat programul de drone, iar oficialii sud-coreeni au spus anterior ca Nordul are aproximativ 300 de drone. In 2014, mai multe suspecte drone nord-coreene echipate cu camere fabricate in Japonia au fost gasite la sud de granita. Expertii au spus ca sunt putin dezvoltate tehnologic, dar ar putea fi considerate o potentiala amenintare la securitate.

Un oficial al Securitatii Nationale a Casei Albe a declarat ca oficialii americani „se consulta indeaproape cu (Republica Coreea) despre natura acestei incursiuni”.

„Recunoastem nevoia Republicii Coreea de a-si proteja integritatea teritoriala”, a spus oficialul, care a comentat sub conditia anonimatului. „Angajamentul SUA pentru apararea Republicii Coreea ramane ferm.”

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

16 minute ago

„Linie de aparare” la granita cu Rusia. Letonia a inceput sa sape santuri anti-tanc si instaleaza „dinti de dragon”

Letonia a inceput sa sape santuri antitanc de-a lungul granitei sale cu Rusia si Belarus,…

2 ore ago

Taiwan: Au crescut cererile pentru aplicatii de avertizare timpurie de cutremure dupa cutremurul din 3 aprilie

Popularitatea aplicatiilor de avertizare timpurie de cutremure a crescut in Taiwan, dupa ce peste 1.300…

2 ore ago

Flamanzi: A luat foc un transformator electric pe baza de ulei. Sunt 1.000 de litri de ulei

Un transformator electric pe baza de ulei a luat foc, vineri, in orasul Flamanzi, au…

43 de minute ago

Parteneriat pe 100 de ani intre UK si Ucraina. David Cameron a sosit la Kiev pentru a intari acordul, ce prevede aceasta intelegere istorica

In timpul vizitei sale la Kiev, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a vorbit despre…

4 ore ago