Corlatean vrea sa rupa Coalitia, il ataca violent pe Iohannis: „Nu am fost informat, nu apreciez modalitatea neinspirata a Presedintiei de a propune 12 noi ambasadori”. Blocheaza numirile

politica

Presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Titus Corlatean, a declarat ca nu va demara audierile in Comisiile de specialitate in cazul celor 12 ambasadori propusi, pana cand nu va exista „o discutie directa” cu reprezentantii Administratiei Prezidentiale si Ministerului Afacerilor Externe, pentru ca, de acum inainte, sa fie respectate regulile „cooperarii loiale” intre institutii, iar parlamentarii sa nu mai afle din presa despre revocarea si desemnarea unor ambasadori.

„In saptamana care se incheie, practic s-a incheiat, am fost intr-o misiune externa cu mandat european si, in timpul misiunii, am aflat, oarecum intamplator, din presa romana, despre decretele semnate de presedinte pentru rechemarea a zece ambasadori si despre decretele de desemnare a altor 12 noi ambasadori la propunerea Ministerului Afacerilor Externe.

(…) Nu am fost informat, asa cum ar trebui sa impuna o anumita practica institutionala bazata pe curtoazie institutionala si pe cooperarea loiala a institutiilor, nu am primit o notificare scrisa, o informare din partea Ministerului de Externe, in prealabil informatiilor ajunse in presa. Nu apreciez aceasta modalitate neinspirata care decurge din modul de gestiune de la nivelul Cabinetului sau Oficiului presedintelui Romaniei care gestioneaza aceste aspecte si conexat cu competentele Ministerului de Externe. Nu cred ca aceasta este modalitatea institutionala de cooperare ca membrii Comisiilor parlamentare de politica externa si, in anumite cazuri, cei ai Comisiilor pentru comunitatile de romani din afara tarii, Comisiile parlamentare de specialitate care audiaza candidatii pentru pozitia de ambasador, sa afle intamplator din presa”, a precizat, duminica, Titus Corlatean, pentru Agerpres.

Potrivit senatorului PSD, „Parlamentul trebuie respectat” in acord cu „competentele sale” si e necesara „inchiderea acestui tip de functionare neinspirata din punct de vedere institutional”.

„Acesta este motivul pentru care voi solicita, atat la nivelul consilierilor prezidentiali care se ocupa de relatiile externe, cat si al conducerii Ministerului de Externe sa vina, la Senat, si sa avem o discutie pe modul de gestiune institutionala in astfel de situatii, cu cei doi presedinti de Comisii pentru politica externa (de la Senat si de la Camera Deputatilor), in primul rand.

Nu voi convoca audierea acestor ambasadori pana cand aceasta discutie institutionala nu are loc, pana nu clarificam din nou, pentru ca au mai fost astfel de episoade, in anii anteriori, pe care am crezut ca le-am depasit printr-un alt tip de cooperare care a functionat corect pana cand, iata, ne lovim din nou de aceasta chestiune prost gestionata si e necesar sa clarificam si sa inchidem acest tip de functionare neinspirata din punct de vedere institutional. Dupa ce vom clarifica aceste aspecte si stabilim necesitatea respectarii regulilor corecte, atunci da, impreuna cu doamna Biro Rozalia, presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, vom recurge la pasii procedurali corespunzatori, firesti in astfel de situatii, vom convoca comisiile pentru audierea candidatilor de ambasadori”, a explicat Corlatean.

Titus Corlatean isi doreste ca Parlamentul sa fie informat, in prealabil, oficial, institutional, pentru ca nu poate sa accepte ca Legislativul „sa fie tratat ca o simpla cutie postala”.

„Pana nu clarificam acest lucru, nu voi face aceasta convocare, cu atat mai mult cu cat nu am primit pana la aceasta ora adresele oficiale de la Ministerul Afacerilor Externe de desemnare a noilor ambasadori. Noi nu putem fi pusi, precum o cutie postala, in fata unei situatii in care aflam din presa, parlamentarii din structurile specializate pentru audierea ambasadorilor afla din presa despre desemnarea de noi ambasadori.

Aceste Comisii trebuie sa acorde avize consultative care pot fi favorabile sau nefavorabile, daca prestatia celor propusi este proasta. Deci avem o competenta legala foarte bine definita si, personal, nu pot sa inteleg si nici nu pot sa accept ca Parlamentul sa fie tratat ca o simpla cutie postala, fara sa fie informat oficial, institutional, in prealabil diseminarii din presa a acestor informatii. Deci nu va exista niciun fel de audiere inainte de clarificarea printr-o discutie foarte directa cu reprezentantii celor doua institutii in sensul ca de acum inainte, in practica, sa fie respectate regulile cooperarii loiale intre institutii”, a adaugat Corlatean.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele de rechemare in tara a zece ambasadori, printre care Ion Jinga, reprezentant permanent al Romaniei pe langa Organizatia Natiunilor Unite de la New York.

Tot vineri, mai multe propuneri de ambasadori ai Romaniei au fost inaintate de Ministerul Afacerilor Externe, printre care pentru Republica Moldova, Ucraina, ONU.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: