Corneliu Coposu, despre TORTIONARUL Visinescu: M-a batut cu saci de nisip

news

Fostul lider taranist Corneliu Coposu se numara printre victimele tortionarului Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, cel care vineri a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare. Coposu a vorbit intr-un interviu despre reintalnirea cu cel care l-a chinuit in anii de detentie.

In 1954 Corneliu Coposu a fost si transferat la penitenciarul Ramnicu Sarat unde a fost supus unui regim sever de izolare. Seniorul Coposu a stat la Ramnicu Sarat opt ani de zile.

Intr-un interviu televizat, el a vorbit si despre intalnirea cu Alexandru Visinescu. Cei doi s-au intalnit dupa Revolutie, pe strada, in Capitala. „Am intalnit pe un tortionar, cu un grad mare, colonel de securitate care personal, cu mana lui, m-a chinuit cu batai, cu saci de nisip, cearceafuri ude in baie care, nici macar in procesul meu, in procesul Patrascanu, incercand sa ma transforme intr-un martor mincinos, impotriva lui Patrascanu. Lucru pe care l-am refuzat cu indarjire, cu toate chinurile prin care am trecut. Omul asta, dupa Revolutie, l-am intalnit, traieste foarte bine, are o pensie mare. Fiind o figura usor de retinut, cand m-a vazut a incercat sa treaca pe trotuarul celalalt si l-am oprit. I-am spus: daca cumva, candva ti se va face un proces pentru crimele pe care le-ai facut personal, te rog sa ma chemi de martor. Pentru ca eu voi depune ca nu esti apt de inchisoare. Pentru ca un subom care s-a putut preta la ceea ce ai facut dumneata inseamna ca nu are raspundere psihica si ca urmare esti de internat in casa de nebuni, nu de bagat in puscarie”, a povestit Coposu.

„Nu am nicio ranchiuna si nicio ura fata de cei care s-au pretat la crimele oribile in cei 50 de ani de comunism. Consider ca oamenii care au ajuns sa se degradeze pana la a chinui pe semenul lui fara niciun fel de justificare si-au pierdut calitatea de om si ar fi o onoare pentru ei sa pastrezi impotriva lor sentimente de inamicitie. Trebuie iertati. Ca talharul de pe Cruce”, a mai spus Corneliu Coposu.

Despre chinurile din inchisoare Corneliu Coposu a vorbit si cu alte ocazii. „Fiecare detinut fiind singur in celula, nu avea deloc lumina naturala… ferastruica celulei era in permanenta oblonita pe dinafara ca sa nu se poata vedea cerul. De altfel, geamul era si de neatins la inaltimea la care era situat… In afara de 8 ore destinate somnului, in timpul zilei trebuia sa stai in picioare, sau pe tineta. Nu aveai dreptul sa te asezi pe pat, nu aveai cu cine sa vorbesti… Ramnicu Sarat era nu numai cea mai dura puscarie, dar si un fel de inchisoare experimentala, liceu de aplicatie pentru viitoarele cadre… pentru mentinerea ordinii aplicau ca metoda de disciplina bataia. Intrau in celula cinci-sase gardieni, gealati inalti cu bastoane si bateau toti detinutii pe rand, fara nici o justificare, pana cadeau jos. Toti detinutii, indiferent de varsta si starea sanatatii, erau batuti metodic. Regimul acesta nu l-a ocolit nici pe Mihalache la 82 de ani; nu fusese scutit de bataie nici Pogoneanu, fost director in Ministerul de Externe care, paralizat pe jumatate, nu putea sta in picioare, era batut in pat, culcat”, a rememorat Corneliu Coposu atrocitatile de la Ramnicu Sarat.

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat vineri pe Alexandru Visinescu la 20 de ani de inchisoare. Decizia magistratilor nu este definitive.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: