Coronavirus. Medic cardiolog, sfaturi pentru cei cu boli de inima: „Sunt mai fragili in fata infectiei cu coronavirus”

news

In contextul raspandirii imbolnavirilor cu noul coronavirus COVID-19, echipa de medici cardiologi de la ARES atrage atentia ca pacientii cu un istoric cardiovascular sunt mai expusi riscului de a dezvolta complicatii in cazul contractarii virusului. De aceea, este important ca pacientii cu boli de inima sa respecte recomandarile de igiena si sa apeleze medicul curant la primele simptome: tuse, febra, dificultati de respiratie.

Potrivit unui buletin clinic publicat de Colegiul American de Cardiologie in urma cu cateva zile, aproximativ 50% dintre pacientii care au avut nevoie de spitalizare in urma infectarii cu COVID-19 sufera de afectiuni cronice. 40% dintre pacientii cu coronavirus spitalizati au un istoric medical de afectiuni cardiovasculare sau cerebrovasculare.

Colegiul American de Cardiologie avertizeaza ca riscul de a dezvolta complicatii este mai mare in cazul pacientilor cu afectiuni cardiovasculare. Potrivit unui raport pe 138 de pacienti spitalizati, 19,6% au dezvoltat sindrom de detresa respiratorie acuta, 16,7% au dezvoltat aritmii si 7,2% afectare cardiaca. O alta complicatie semnalata de rapoartele medicale este miocardita – inflamarea muschiului cardiac.

Pacientii cu afectiuni cardiovasculare cronice sunt mai sensibili in fata infectiilor virale, care le destabilizeaza practic echilibrul metabolic in conditile in care rezervele lor cardiace sunt deja reduse. Infectia virala afecteaza sistemul cardiovascular, iar in cazul pacientilor care au deja o suferinta cardiaca pot aparea evenimente acute sau agravari ale afectiunii initiale.

”Ne referim in principal la bolnavii cu insuficienta cardiaca. Aceasta poate avea foarte multe cauze, de la infarct miocardic, boli valvulare sau boli congenitale. Bolnavii acestia sunt foarte fragili pentru ca o infectie cu un virus la care nu avem un tratament specific, cum e acest coronavirus, ii poate duce intr-o stare de decompensare acuta si atunci poate sa survina decesul ca urmare a complicatiilor cardiovasculare”, explica dr. Iulian Calin, medic cardiolog la ARES.

In aceste conditii, pacientii cu boli de inima trebuie sa respecte recomandarile generale pentru protejarea de infectia cu noul coronavirus. Acestea includ spalarea frecventa pe maini cu apa si cu sapun si dezinfectarea cu solutii pe baza de alcool, evitarea locurilor aglomerate si a contactului direct cu persoane care prezinta simptome de infectie si prepararea corecta din punct de vedere termic a produselor de origine animala. In plus, pacientii cu afectiuni cardiovasculare trebuie sa ia masuri suplimentare de precautie.

Iata cateva sfaturi de la medicii cardiologi:

· La pacientii mai in varsta este mai putin probabil sa apara febra, asadar simptomele care trebuie sa va dea de gandit sunt tusea si dificultatile de respiratie. Nu confundati aceste simptome cu cele provocate de afectiunile cardiovasculare. Daca aveti motive sa suspectati o infectie, adresati-va medicului dumneavoastra curant.

· Este important ca pacientii cu afectiuni cardiovasculare sa fie la zi cu vaccinarea antigripala, inclusiv cu vaccinul pneumococic, din cauza riscului crescut de suprainfectare bacteriana secundara, dupa contractarea virusului COVID-19.

· Pacientii care urmeaza o schema de tratament stabilizator (statine, beta-blocanti, inhibitori ai ECA) trebuie sa o respecte cu strictete, mai ales in aceasta perioada, ca o masura de extraprotectie impotriva decompensarii bolii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: