Coruptii afara, magistratii la puscarie. Nicolicea are un nou proiect de lege prin care magistratii pot face intre 5 si 10 ani de inchisoare daca lucreaza cu serviciile secrete

politica

Eugen Nicolicea, propus ca ministru al Justitiei de PSD, a depus in Parlament un proiect de lege care prevede ca magistratii care vor desfasura activitati de cooperare cu lucratori sau colaboratori ai unui serviciu de informatii in baza unor protocoale vor risca sa fie dati afara si, mai mult, sa infunde puscaria pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani.

Noul proiect de lege semnat de Eugen Nicolicea urmeaza sa modifice Legea 303/2004 privind statutul magistratilor.

In proiectul de modificare legislativa se mentioneaza ca si tentativa de a incalcare a acestei dispozitii va fi pedepsita. Iar pentru cei care ocupa fotolii de sefi si incalca aceste reglementari „limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate”.

Conform documentului, citat de Adevarul, aceleasi pedepse risca si magistratii care isi “exercita activitatea profesionala in cadrul unor echipe mixte impreuna cu lucratori sau colaboratori ai serviciilor de informatii in baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau prin alte documente cu caracter secret”.

In momentul de fata, prin legea 303/2004, magistratilor le este interzis sa fie colaboratori ai serviciilor de informatii. „Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informatii” se specifica in legea care reglementeaza, in prezent, statutul judecatorilor si procurorilor.

De pedepse asemanatoare vor avea parte si angajatii serviciilor secrete. Mai exact, serviciilor de informatii le va fi interzis sa semneze protocoale sau alte documente secrete de colaborare cu magistratii precum si sa isi desfasoare activitatea in echipe mixte impreuna cu “judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor”.

Pentru incalcare acestei dispozitii un ofiter al unui serviciu secret risca tot intre 5 si 10 ani. In plus, daca ofiterul este unul cu functie de conducere pedeapsa poate ajunge la 15 ani. Si in acest caz tentativa se pedepseste.

In prezent, legea prevede ca serviciilor secrete le este interzis “sa racoleze persoanele prevazute la alin. (1) (magistrati-n.r.) ca lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori. Incalcarea acestei interdictii este infractiune impotriva independentei justitiei si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani. In cazul in care infractiunea este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate. Tentativa se pedepseste”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: