Cosmarul lui Putin se adevereste, i-a pierit ranjetul. „Cainele turbat” va fi numit de Trump ca ministru al Apararii

externe

Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat duminica pe Twitter ca il ia in considerare pe generalul in rezerva James Mattis pentru functia de ministru al apararii, la o zi dupa o intrevedere cu acesta la Bedminster, in New Jersey, relateaza Reuters preluat de Agerpres. Acesta si-a castigat prorecla de „Mad Dog” (Cainele turbat) din cauza pozitiilor dure pe care le-a avut fata de Iran si Rusia.

Trump a scris pe Twitter ca James Mattis, un fost general al Marinei militare care a condus Comandamentul Central al SUA, „a fost foarte impresionant ieri (sambata)” in cadrul intrevederii din New Jersey. Mattis a avut numeroase pozitii dure fata de politica externa a Rusiei si este adeptul intaririi prezentei NATO in Europa.

mattis

„Vocea Americii” aminteste ca Mattis a caracterizat agresiunea rusa impotriva Ucrainei in Crimeea si Donbas „mult mai grav, mult mai dur” decat se credea la Washington si UE. De asemenea, el a subliniat ca scopul actiunilor presedintelui rus este divizarea NATO. „In Crimeea si Ucraina are loc un razboi”,  a spus el, citat de Pagina de Rusia.

„Actiunile Rusiei in Ucraina, cred ca reprezinta cea mai periculoasa situatie pentru intreaga regiune”,  a spus Mattis in mai 2015, intr-un discurs la Heritage Foundation.

In acelasi timp, generalul a avertizat asupra pericolului nationalismului rusesc, pe care se sprijina regimul lui Putin.

„Putin poate dezlantuit forte pe care el insusi nu le mai poate controla. Eu cred ca succesorul sau, daca el va muri inainte de 2020 (cred ca acest lucru este putin probabil), daca ceva nu va merge bine – nu va fi in masura sa controleze impulsurile eliberate de Putin. O delimitare de unele declaratii facute impotriva Occidentului va fi foarte dificil de facut”, – a spus Mattis.

„Oamenii intreaba, a innebunit Putin sau si-a pierdut bunul simt? In opinia mea, problema nu este numai Putin, ci Rusia, in general. Multi spun ca daca Putin va parasi conducerea Rusiei va fi mai bine. Eu cred ca sunt visuri ..”,  a mentionat generalul.

De asemenea, in timpul discursului sau de la The Heritage Foundation, Mattis a spus ca „atunci cand Putin merge la culcare, el stie ca poate incalca toate regulile, iar Occidentul va continua sa incerce sa joace dupa reguli. Aceasta este o dihotomie foarte periculoasa”.

„Rusia nu considera apropierea tarilor democratice ca pe ceva pozitiv. Moscova doreste sa isi asigure propria securitate semanand instabilitate in jurul sau” – a mai spus Mattis. In opinia sa, din aceasta cauza, Rusia risca sa esueze ca stat in viitor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: