Cosmarul unui soldat rus in Ucraina: „Eram bombardati continuu. Eram ca niste pisoi orbi. Sunt socat de armata noastra”

externe

Unii soldati rusi refuza sa se intoarca sa lupte in Ucraina din cauza experientelor traite in linia intai la inceputul invaziei, potrivit avocatilor si activistilor rusi pentru drepturile omului. Un astfel de soldat a declarat, pentru BBC, ca nu vrea sa se intoarca pentru a ”ucide si a fi ucis”.

„Nu vreau sa ma intorc [in Ucraina] pentru a ucide si a fi ucis”, declara, pentru BBC, citat de news.ro, un soldat rus care a petrecut cinci saptamani luptand in Ucraina la inceputul acestui an.

El se afla acum acasa, in Rusia, dupa ce a urmat un sfat juridic pentru a evita sa fie trimis inapoi pe linia frontului.

Potrivit BBC, Serghei este doar unul dintre sutele de soldati rusi despre care se stie ca au cautat astfel de sfaturi.

Serghei spune ca este traumatizat de experienta sa din Ucraina.

„Credeam ca suntem armata rusa, cea mai super-duioasa din lume”, spune tanarul cu amaraciune, afirmand ca se astepta de ei sa opereze fara nici macar echipamente de baza, cum ar fi dispozitivele de vedere pe timp de noapte, spune el.

„Eram ca niste pisoi orbi. Sunt socat de armata noastra. Nu ar costa mult sa ne echipam. De ce nu s-a facut acest lucru?”, a mai afirmat tanarul.

Serghei s-a inrolat in armata in calitate de recrutat, dar, dupa cateva luni, a luat decizia de a semna un contract profesional de doi ani, care ii va oferi si un salariu.

In ianuarie, Serghei a fost trimis in apropierea granitei cu Ucraina pentru ceea ce i s-a spus ca vor fi exercitii militare. O luna mai tarziu – 24 februarie, ziua in care Rusia si-a lansat invazia – i s-a spus sa treaca granita. Aproape imediat, unitatea sa s-a trezit atacata.

In timp ce se opreau pentru seara intr-o ferma abandonata, comandantul lor a spus: „Ei bine, dupa cum v-ati dat seama pana acum, nu este o gluma.”

Serghei spune ca a fost complet socat.

Au fost bombardati continuu, spune el, atat atunci cand se deplasau, cat si atunci cand erau parcati peste noapte. In unitatea sa de 50 de persoane, 10 au fost ucise si alte 10 au fost ranite. Aproape toti camarazii sai aveau sub 25 de ani.

A auzit de militari rusi atat de neexperimentati incat „nu stiau sa traga si nu puteau deosebi un capat de mortier de altul”.

El spune ca convoiul sau – care calatorea prin nordul Ucrainei – s-a destramat dupa doar patru zile, cand un pod pe care urmau sa-l traverseze a explodat, ucigandu-si camarazii din fata lor.

Intr-un alt incident, Serghei spune ca a trebuit sa isi depaseasca camarazii prinsi intr-un vehicul in flacari in fata sa.

„A fost aruncat in aer de un lansator de grenade sau altceva. A luat foc si erau soldati [rusi] inauntru. L-am ocolit si am mers mai departe, tragand in timp ce mergeam. Nu m-am uitat inapoi”, a mai afirmat tanarul.

Unitatea sa a inaintat prin zona rurala ucraineana, dar a existat o lipsa clara de strategie, spune el. Intaririle nu au reusit sa ajunga, iar soldatii erau slab echipati pentru sarcina de a cuceri un oras mare.

„Am mers fara elicoptere – doar in coloana, ca si cum ne indreptam spre o parada”, a adaugat el.

Tanarul crede ca comandantii sai planuisera sa captureze fortarete si orase cheie foarte repede – si calculasera ca ucrainenii se vor preda pur si simplu.

„Ne-am repezit inainte cu innoptari scurte, fara transee, fara recunoastere. Nu am lasat pe nimeni in spate, asa ca, daca cineva se hotara sa vina din spate si sa ne loveasca, nu exista protectie”, a mai declarat soldatul.

„Cred ca [atat de multi dintre] baietii nostri au murit in mare parte din aceasta cauza. Daca ne-am fi deplasat treptat, daca am fi verificat drumurile pentru mine, multe pierderi ar fi putut fi evitate”, a mai spus el.

Plangerile lui Serghei cu privire la lipsa de echipament au aparut, de asemenea, in conversatii telefonice presupuse a fi intre soldatii rusi si familiile lor, interceptate si postate online de catre serviciile de securitate ucrainene.

La inceputul lunii aprilie, Serghei a fost trimis inapoi peste granita, intr-o tabara de pe partea rusa. Trupele fusesera retrase din nordul Ucrainei si pareau sa se regrupeze pentru un asalt in est. Mai tarziu, in aceeasi luna, a primit ordinul de a se intoarce in Ucraina – dar i-a spus comandantului sau ca nu era pregatit sa plece.

„A spus ca a fost alegerea mea. Nici macar nu au [incercat] sa ne descurajeze, pentru ca nu eram primii”, a declarat Serghei pentru BBC.

Dar, el a fost suficient de ingrijorat de reactia unitatii sale la refuzul sau incat a decis sa ceara consiliere juridica.

Un avocat i-a spus lui Serghei si celor doi colegi cu aceeasi parere sa isi returneze armele si sa se intoarca la sediul unitatii lor – unde ar trebui sa depuna o scrisoare in care sa explice ca sunt „epuizati moral si psihologic” si ca nu mai pot continua sa lupte in Ucraina.

Lui Serghei i s-a spus ca intoarcerea la unitate era importanta, deoarece simpla plecare ar putea fi interpretata drept dezertare, ceea ce poate duce la o pedeapsa de doi ani intr-un batalion disciplinar.

Comandantii armatei incearca sa-i intimideze pe soldatii sub contract sa ramana in unitatile lor, potrivit avocatului rus pentru drepturile omului Alexei Tabalov. Dar el subliniaza ca legislatia militara rusa include clauze care le permit soldatilor sa refuze sa lupte daca nu doresc sa o faca.

Activistul pentru drepturile omului Serghei Krivenko spune ca nu are cunostinta de nicio urmarire penala a celor care refuza sa se intoarca pe front.

Asta nu inseamna ca nu se incearca urmarirea penala.

Un comandant din nordul Rusiei a cerut deschiderea unui proces penal impotriva subordonatului sau care nu a vrut sa se intoarca in Ucraina, dar un procuror militar a refuzat sa continue, potrivit unor documente consultate de BBC.

O astfel de actiune ar fi „prematura” fara a fi evaluat prejudiciul adus serviciului militar in care era implicat, a spus procurorul.

Soldati precum Serghei – reticenti in a se intoarce pe linia frontului – nu sunt neobisnuiti, potrivit lui Ruslan Leviev, editorul Conflict Intelligence Team, un proiect media care investigheaza experientele militarilor rusi din Ucraina prin interviuri confidentiale si materiale din surse deschise.

Leviev spune ca echipa sa estimeaza ca o minoritate insemnata a soldatilor rusi sub contract trimisi in Ucraina pentru a lupta in invazia initiala a refuzat sa se mai intoarca.

Presa rusa independenta a raportat, de asemenea, sute de cazuri de soldati care au refuzat sa fie trimisi din nou in Ucraina de la inceputul lunii aprilie.

Mai multi avocati si activisti pentru drepturile omului cu care a vorbit BBC au declarat ca au oferit in mod regulat sfaturi barbatilor care incercau sa evite sa se intoarca in Ucraina. Fiecare dintre cei intervievati de noi s-a ocupat de zeci de cazuri si credeau ca acei soldati impartaseau, de asemenea, sfaturi cu colegii lor.

Desi Serghei nu doreste sa se intoarca pe linia frontului, el doreste sa isi incheie serviciul militar restant in Rusia pentru a evita orice consecinte neprevazute. Dar asta inseamna ca – desi scrisoarea sa de refuz de a lupta a fost acceptata – nu exista garantii ca nu va fi trimis inapoi in Ucraina in timpul perioadei de serviciu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: