Costel Alexe, trimis in judecata de DNA intr-un nou dosar. Si-a numit un apropiat intr-o functie de director la stat

politica

Presedintele CJ Iasi, Costel Alexe, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu in legatura cu numirea unui consilier al sau, Vlad Baba, in functia de director interimar al Scolii Populare de Arte „Titel Popovici”.

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost trimisi in judecata, in stare de libertate:

* Costel Alexe, presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Iasi, sub aspectul savarsirii a doua infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una in forma continuata)

* Radu Gabriel Apetrei, sef Serviciu resurse umane si salarizare din cadrul Consiliului Judetean Iasi, sub aspectul savarsirii doua infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una in forma continuata)

* Vlad Corneliu Baba, consilier IA la cabinetul presedintelui Consiliului Judetean Iasi, detasat ca manager (director) interimar al Scolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iasi, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua fapte din care una in forma continuata), instigare la infractiunea de folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, cu scopul obtinerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la infractiunea de uz de fals.

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca, ”la data de 11 noiembrie 2020, inculpatul Alexe Costel, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Iasi, beneficiind de ajutorul inculpatului Apetrei Radu-Gabriel, ar fi dispus, cu incalcarea prevederilor legale, detasarea inculpatului Baba Vlad-Corneliu de pe functia de consilier IA in cadrul Compartimentului cabinetului presedintelui Consiliului Judetean Iasi, pe functia de manager (director) interimar al Scolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iasi. Aceasta, in conditiile in care inculpatul cunostea ca respectiva numire nu indeplinea conditiile legale”.

”Mentionam ca inculpatul Baba Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe o perioada determinata, fara concurs, pe functia de consilier IA in cadrul Compartimentului cabinetului presedintelui Consiliului Judetean Iasi in data de 11 noiembrie 2020 si tot la aceeasi data ar fi fost detasat pe functia de manager (director) interimar al Scolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iasi”, se mentioneaza in rechizitoriu.

Ulterior, la datele de 10 martie 2021 si 7 iulie 2021, Costel Alexe ar fi dispus prelungirea detasarii lui Vlad Corneliu Baba in aceeasi functie de conducere.

In acelasi context, cu incalcarea prevederilor legale, pentru a obtine numirea definitiva pe postul respectiv a lui Baba, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, ar fi initiat si elaborat un proiect de hotarare prin care ar fi fost schimbate conditiile de participare la concurs, precum si componenta comisiei, precizeaza procurorii DNA.

”Precizam ca, la vremea respectiva, la nivelul Consiliului Judetean Iasi era deja in vigoare o hotarare adoptata in anul 2020, care privea modalitatea de organizare si conditiile de participare la concursul de ocupare a postului mentionat mai sus (concurs suspendat ca urmare a intervenirii starii de urgenta si ulterior a starii de alerta). In urma modificarilor aduse in mod ilegal, inculpatul Baba Vlad-Corneliu ar fi putut participa la concursul organizat in perioada iunie – iulie 2021, l-ar fi promovat, iar printr-o dispozitie a inculpatului Alexe Costel, din 10 septembrie 2021, ar fi fost numit pe functia de manager al Scolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iasi pe o perioada de 5 ani”, mentioneaza sursa citata.

In demersurile sale, Alexe ar fi beneficiat de ajutorul lui Radu-Gabriel Apetrei, care ar fi intocmit documentatiile aferente emiterii dispozitiilor de detasare si de prelungire a acesteia si cele aferente initierii si elaborarii proiectului de hotarare.

Faptele descrise ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Judetean Iasi si Scolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iasi in suma totala de 143.587 lei, reprezentand suma remuneratiilor incasate de catre inculpatul Baba in baza contractului de management interimar, dar si vatamarea intereselor legitime ale celor doua institutii ca urmare a numirii la conducerea scolii a unui manager care nu indeplinea conditiile legale de ocupare a acestei functii de conducere.

Potrivit DNA, dupa obtinerea postului, Vlad-Corneliu Baba ar fi intervenit pe langa subalternii sai pentru obtinerea, de catre doua persoane, a unor posturi in cadrul institutiei pe care o conducea.

”Precizam ca, anterior, celelalte persoane implicate au incheiat cu procurorii anticoruptie acorduri de recunoastere a vinovatiei”, mai arata DNA.

Consiliul Judetean Iasi si Scoala Populara de Arte „Titel Popovici” Iasi au comunicat procurorilor anticoruptie ca nu se constituie parti civile in procesul penal.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii fata de toti inculpatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iasi cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Costel Alexe a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru savarsirea unor infractiuni de luare de mita si instigare la delapidare.

Mai mult despre:

Comentarii: