Covid-19 a provenit probabil de la o scurgere din laboratorul din Wuhan (surse, Departamentul de Energie al SUA)

externe

Virusul care a dus la pandemia Covid-19 a aparut cel mai probabil dintr-o scurgere de laborator, dar nu ca parte a unui program de armament, potrivit unui studiu actualizat si clasificat din 2021 al Departamentului de Energie al SUA, furnizat Casei Albe si unor inalti parlamentari americani, a relatat duminica Wall Street Journal, citat de The Guardian.

Constatarea departamentului – diferita fata de studiile anterioare privind modul in care a aparut virusul – a fost prezentata intr-o actualizare a unui document al biroului directorului Serviciului National de Informatii, Avril Haines, a relatat WSJ. Aceasta vine sa sustina o concluzie emisa cu „incredere moderata” de catre FBI, potrivit careia virusul s-a raspandit dupa ce a fost scapat dintr-un laborator chinezesc.

Concluzia Departamentului pentru Energie – care supravegheaza o retea de 17 laboratoare americane – ar fi semnificativa in ciuda faptului ca, asa cum se spune in raport, agentia a emis hotararea actualizata cu „incredere scazuta”.

Ipotezele contradictorii privind originile Covid-19 s-au axat fie pe un animal neidentificat care a transmis virusul la oameni, fie pe scurgerea sa accidentala dintr-un laborator de cercetare chinezesc din Wuhan.

Raspandirea Covid-19 a luat prin surprindere organismele mondiale de sanatate la inceputul anului 2020. De atunci, a provocat aproape 7 milioane de decese in intreaga lume, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Constatarile actualizate ale Departamentului pentru Energie contrazic rapoartele altor patru agentii de informatii americane care au concluzionat ca epidemia a inceput ca urmare a transmiterii naturale de la un animal infectat. Alte doua agentii raman nehotarate.

Oficialii americani, potrivit WSJ, au refuzat sa confirme noile informatii sau analize care au determinat departamentul de energie sa isi schimbe pozitia. Ei au aratat ca departamentul de energie si FBI au ajuns la aceeasi concluzie din motive diferite.

CIA ramane nehotarata intre teoriile scurgerilor si a transmiterii naturale, potrivit studiului Consiliului National de Informatii. Dar, in timp ce raportul initial din 2021 nu a ajuns la o concluzie, noul raport stabileste ca virusul Covid-19 nu facea parte dintr-un program chinezesc de arme biologice.

Consilierul pe probleme de securitate nationala, Jake Sullivan, a recunoscut duminica ca exista o „varietate de opinii” in cadrul agentiilor de informatii americane pe aceasta tema.

„Unele elemente ale comunitatii serviciilor de informatii au ajuns la concluzii de o parte, altele de cealalta parte, iar o serie au spus ca pur si simplu nu au suficiente informatii pentru a fi siguri”, a declarat Sullivan pentru CNN.

Dar el a spus ca administratia Biden a „indrumat in mod repetat fiecare element al comunitatii noastre de informatii sa depuna eforturi si sa foloseasca resurse pentru a ajunge la fondul acestei chestiuni”.

Sullivan a adaugat ca Biden a cerut in mod special ca Laboratoarele Nationale din cadrul Departamentului de Energie sa fie implicate in aceasta evaluare. „El vrea sa foloseasca toate instrumentele la indemana pentru a afla ce s-a intamplat”, a spus Sullivan.

„In acest moment nu exista un raspuns definitiv al comunitatii de informatii cu privire la aceasta intrebare”, a adaugat el, referindu-se la opt din cele 18 agentii – alaturi de Consiliul National de Informatii – care au cercetat originile Covid-19.

Un raport anterior al Laboratorului National Lawrence Livermore al Departamentului pentru Energie, in mai 2020, a concluzionat ca teoria unei scurgeri din laborator este plauzibila.

Evaluarea actualizata, a relatat WSJ, „a fost facuta in lumina noilor informatii, a studiului suplimentar al literaturii academice si a consultarii cu experti din afara guvernului” si vine in timp ce republicanii din Congres fac presiuni pentru mai multe informatii.

Oficialii chinezi au contestat faptul ca Covid-19 ar fi putut sa se scurga din laboratoarele sale, printre care se numara Institutul Wuhan de Virologie, Centrul chinez pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, (CDC) si Institutul Wuhan de Produse Biologice.

Potrivit raportului initial de informatii al SUA 2021, Covid-19 a circulat pentru prima data in Wuhan, China, cel tarziu in noiembrie 2019, cand trei cercetatori de la Institutul de Virologie din Wuhan – care ar fi fost implicati in cercetarea coronavirusului – s-au simtit suficient de rau pentru a solicita ingrijiri spitalicesti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: