Cozmin Gusa explica alegerea lui Iohannis: „Pe Gabriel Vlase il cunosc de 20 de ani”. Dragnea se afla intr-o situatie imposibila

politica

Consultantul Cozmin Gusa considera ca nominalizarea lui Gabriel Vlase pentru sefia SIE este o miscare de sah foarte inteligenta a presedintelui Iohannis. Gusa arata ca Iohannis l-a pus pe Dragnea intr-o pozitie imposibila.

„Avand in vedere miza acestei nominalizari, trebuie sa o analizam din trei puncte, sa vorbim ce inseamna asta pentru SIE si pentru comunitatea de informatii din Romania, despre PSD si majoritatea parlamentara si apoi sa vorbim despre posibilitatile de joc politic care se vor specula in perioada urmatoare in urma acestei miscari surpriza, de sahist. Klaus Iohannis a mai facut cateva miscari de genul asta de miscari de sah care pot sa fie greu deductibile pentru unii ca Dragnea, care este mai obisnuit cu jocul de table, sa facem si o gluma”, a spus consultantul politic.

„La punctul I, era mai mult decat necesar ca SIE sa capete un director civil dupa o perioada de interimat mult prea lunga, mult, mult prea lunga si dupa perioada nefasta in care a fost condus de Mihai Razvan Ungureanu si jocurile pe care unele le-a presupus, le-am expus public, pe altele le-am inteles in care Mihai Razvan Ungureanu si altii ca el au angrenat SIE de unde si criticile din ultima vreme la adresa Serviciului de Informatii Externe. Nu ma refer numai la Black Cube aici, ci la mult mai multe lucruri care a fost care au fost criticale. Numirea lui Vlase este foarte nimerita. In cunosc pe Gabriel Vlase pe aproape 20 de ani, din interioarul PSD, eram secretar general atunci, cred ca el era mai vechi in partid decat mine. Este o candidatura destul de potrivita, este un tip antrenat, este un tip care a studiat pe directiile de securitate si intelligence si mai mult decat atata, aceasta atitudine a lui atat de discreta, desi este atat de vechi in partid, in Parlament, il recomanda pentru aceasta pozitie de director al SIE, de fapt, seful spionilor Romanilor, daca este sa formulam acest lucru pe interesul tuturor”, a detaliat Cozmin Gusa.

Conform acestuia, propunerea lui Iohannis este consistenta, acesta fiind in stare sa rezolve toate miscarile tortionare care au mai avut loc si mai au loc la nivelul SIE, respectiv sa imbunatateasca activitatea Serviciului de Informatii Externe, care nu se poate lauda, din nefericire, in ultimii ani cu mare lucru, spre deosebire de fratele sau mai mare, Serviciul Roman de Informatii, care totusi, in ciuda crizelor, s-a echilibrat.

„Al doilea lucru, Vlase si PSD. Vlase nu este nici omul lui Hrebenciuc, nici omul lui Dragnea, el este un om al partidului. Sigur, eu l-am cunoscut la recomandarea lui Hrebenciuc, el are foarte tanar, pentru ca Hrebenciuc era liderul PSD Bacau si liderul grupului parlamentar. Dar sa mai spune de un om de aproape 50 de ani ca este omul cuiva care a disparut de mult din partid mi se pare deplasat, dar cred ca aceasta ascendenta a avut-o fiecare. Ponta a fost omul a lui Nastase si al meu, Dragnea a fost omul lui Miron Mitrea si a lui Marian Oprisan, dar asta nu inseamna ca nu si-au gasit oameni importanti. Important este sa te promoveze cineva si sa creada in calitatile tale, el a avut calitati in interiorul PSD si din acest motiv a si rezistat. Un lucru mult mai importat este urmatorul: el este foarte respectat in Parlament, atat in stanga, cat si in dreapta, precum si la nivel de UDMR. Are o activitate veche in Parlament la nivel de comisii, la nivel de birou permanent si din acest motiv daca lui Dragnea i-ar trece prin cap sa refuze aceasta nominalizare, ii va fi foarte dificil sa ii convinga pe colegii sai sa voteze impotriva lui Vlase pentru ca pentru Vlase sunt convins ca vor vota inclusiv oameni din opozitie, o parte datorita faptului ca este numirea lui Iohannis si o parte datorita relationarilor pe care o are Vlase in tot arcul politic”, a mai explicat Cozmin Gusa.

Consultantul politic a mai spus ca vede in acest moment nominalizarea lui Vlase ca fiin un un lucru care se va si vota, indiferent de ce Dragnea vrea sa faca. „Daca vorbim de Dragnea de acum doi ani, puteam sa spun ca nu va avea nicio problema sa sustina aceasta candidatura. Daca vorbim de Dragnea din zilele noastre care se misca atat de haotic si care are anumite probleme, nu vreau sa il jignesc, Doamne Fereste, se mai intampla in viata, atunci in cred in stare sa incerce o noua demonstratie de forte”, a spus acesta.

„Acum trecem la punctul 3, la jocurile politice, Liviu Dragnea ar putea sa incerce sa indrepte partidul sa voteze impotriva lui Vlase. Asta i-ar putea fi fatal, nu doar ca nu va reusi sa blocheze nominalizarea lui Vlase, intrucat acesta isi va face o majoritate parlamentara, dar aceasta infrangere va fi un fel de inceputul sfarsitul pentru ca va arata ca pe anumite mize nu mai reuseste sa aiba majoritate. Vlase face parte din noua generatie de vice-presedinti, in frunte cu Mihai Tudose, cu Ciolacu. Eu sunt o echipa destul de unita, destul de uniti astfel incat vor putea sa il blocheze pe Dragnea. In general ei sunt uniti intre ei pe mize personale. Asta este o miza foarte importanta pentru Vlase si eu ii vad pe toti ceilalti ca il vor sustine indiferent de ce zice Dragnea”, a afirmat acesta.

Cozmin Gusa a mai spus ca este un joc politic extrem de sofisticat. „Propunerea lui Iohannis este consistenta si din punct de vedere profesionala. Daca Dragnea se joaca cu majoritatile cu propuneri inconsistente din punct de vedere profesional, de genul Vioricai Dancila, Iohannis face o propunere greu de refuzat. Eu nu vad posibitatea refuzului si repet, scolile, anturajul, relatiile internationale puternice si de durata pe care le are in face greu de refuzat”, a incheiat consultantul politic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Mai mult despre: , , ,


loading...

Comentarii: