Crama romana antica descoperita la ruinele Vilei Quintilii, langa Roma

life

Dintre toate ruinele romane care populeaza peisajele din zona Dealurilor Alban, Vila Quintilii este poate cea mai impresionanta – aproape un oras in miniatura, acoperind pana la 24 de hectare, potrivit The Guardian.

Situata pe antica Via Appia, la sud-est de Roma, vila avea propriul teatru, o arena pentru curse de care si un complex de bai cu pereti si podele captusite cu marmura somptuoasa.

Insa povestea vilei, ale carei origini se afla in secolul al II-lea d.Hr., tocmai a devenit si mai remarcabila, odata cu descoperirea unei crame fara egal in lumea romana.

Facilitatea includea o serie de sali de mese luxoase cu vedere la fantanile care tasneste vin. Existau, de asemenea, zone in care robii calcau strugurii proaspat culesi, in timp ce imparatul si oaspetii sai priveau si se ospatau.

Crama, aflata langa oras, „a fost un mini oras uimitor, completat de o crama de lux, pentru ca imparatul insusi sa-si rasfete tendintele bacchice”, a spus arheologul Dr. Emlyn Dodd, director asistent la Scoala Britanica din Roma si expert in productia de vinuri antice. El a publicat descoperirile arheologilor intr-un articol pentru revista Antiquity.

Vechea crama a fost descoperita intamplator, cand arheologii de la Ministerul italian al Culturii incercau sa gaseasca unul dintre punctele de plecare pentru arena vilei. Pista de curse de care a fost construita de imparatul Commodus, care a domnit intre 177 si 192 d.Hr. Crama a fost construita peste una dintre aceste porti de pornire.

Commodus, de o violenta notorie, a ucis proprietarii initiali ai vilei, bogatii frati Quintilii, in 182-3 d.Hr. Dupa aceea, au luat in proprietate complexul, extinzandu-l si modificandu-l de-a lungul secolelor.

Faptul ca numele Gordian este imprimat intr-o vasta cuva unde se colecta vinul, inseamna ca imparatul fie a construit crama, fie a renovat-o. Acesta ar fi aproape sigur Gordian al III-lea, undeva in 238-244 d.Hr., deoarece primii doi imparati cu acest nume au domnit doar pentru cateva zile.

La vila, care este deschisa publicului, Dodd a evidentiat zonele rectangulare recent excavate pentru calcarea vinului.

„De obicei, aceste zone de calcare sunt acoperite cu un beton rezistent la apa”, a spus el. „Dar acestea erau acoperite cu marmura rosie. Ceea ce nu este ideal, deoarece marmura devine incredibil de alunecoasa atunci cand este umeda. Dar arata ca cine a construit asta a dat prioritate naturii extravagante a cramei in detrimentul considerentelor practice.”

Dupa ce erau calcati, strugurii zdrobiti erau dusi la cele doua prese mecanice, de 2 metri diametru, care se aflau in apropiere. Mustul rezultat era trimis in trei fantani, aflate in niste nise semicirculare asezate intr-un zid al curtii. Erau de fapt cinci fantani, doua dintre gurile exterioare aducand apa.

Mustul care iesea din fantani, curgea apoi de-a lungul canalelor deschise in niste „dolia” din ceramica sau in niste recipiente mari de depozitare, bagate in pamant – o tehnica standard de vinificatie in Roma antica, deoarece creau un micromediu stabil in care avea loc fermentatia.

Salile de mese acoperite, cu intrari largi si deschise, erau asezate pe trei laturi ale acestei curti deschise. Ipoteza lui Dodd este ca aici imparatul s-ar fi ospatat si s-ar fi bucurat de intregul spectacol teatral al productiei de vin. Doar una dintre aceste sali de mese este excavata deocamdata, pentru celelalte ar fi nevoie de finantare, iar peretii si podelele sale au fost acoperite cu marmura cu incrustatii multicolore in modele geometrice elaborate.

Intreaga instalatie pare sa fi fost proiectata atat pentru aspectul practic al productiei de vin, cat si pe teatrul pur al acesteia.

Scrisori ale unui imparat anterior, Marcus Aurelius, atesta ca acesta a organizat petreceri in timp ce urmarea activitatea de vinificatie care se desfasura probabil la o unitate de vinificatie de lux de la Villa Magna, la 50 de lilometri distanta, spre sud-est, care este singura care seamana cu noua crama descoperita.

Ipoteza lui Dodd este ca imparatul si alaiul sau vizitau anual Vila Quintilii pentru a inaugura vinul din acel an cu un ritual si cu un banchet spectaculos.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: