Crapa Antena 3 si Luju. Judecatoarea Camelia Bogdan „se pregateste de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie”

news

Lumea Justitiei, publicatie detinuta de Razvan Savaliuc, anunta ca judecatoarea Camelia Bogdan „se pregateste” sa fie promovata la Curtea Suprema. Bogdan este judecatoarea care i-a dat lui Dan Voiculescu sentinta de zece ani de inchisoare cu executare, fiind apoi atacata violent ani in sir de trustul de presa al acestuia.

„E vorba de promovare la ICCJ. Anul acesta, ma reabilitez disciplinar – fie de drept, fie dupa CEDO. Urmeaza sa ma inscriu pentru ICCJ. La anul, fac vechimea. Nu am ascuns intentiile, dar imi trebuie 18 ani vechime. S-a modificat limita de varsta – inainte, era 15 (n.r. ani). Dar pana atunci, ne bucuram de… suspendare!”, a declarat Camelia Bogdan pentru luju.ro.

Camelia Bogdan a fost exclusa de doua ori din magistratura, prima data in 2017 si a doua oara in 2018. Dupa prima excludere, judecatoarea a castigat, la Inalta Curte, procesul impotriva CSM si s-a intors, pentru scurt timp, in sistemul de justitie. La cateva luni, insa, CSM a decis o noua excludere a ei din magistratura. Si aceasta decizie a fost atacata in instanta de Camelia Bogdan.

Camelia Bogdan este judecatoarea care l-a condamnat definitiv, in august 2014, pe Dan Voiculescu, in Dosarul „ICA”, la 10 ani de inchisoare si a dispus recuperarea a 60 de milioane de euro de catre stat, reprezentand valoarea prejudiciului din acest dosar. Dan Voiculescu a iesit conditionat din inchisoare, dupa aproape trei ani de detentie, in iulie 2017, insa cea mai mare parte a prejudiciului din Dosarul „ICA” nu a fost recuperata nici pana astazi.

„Eu am solicitat indisponibilizarea sumelor de bani al caror beneficiar real este domnul Dan Voiculescu, pana la concurenta ordinului de recuperare a produsului infractiunii ce trebuia adus la bugetul de stat. Constat ca nici pana acum procurorii DNA nu si-au dus la indeplinire obligatia de a derula o investigatie pentru a permite functionarilor ANAF sa identifice toate sumele de bani de care a dispus domnul Dan Voiculescu din fondurile Crescent, desi, prin decizia 888/8.08 2018, Curtea de Apel Bucuresti a solicitat stabilirea destinatiei fondurilor si confiscarea acestora.

Ca sa fiu mai explicita, incepand cu anul 1990, domnul Dan Voiculescu, avand imputernicire pe conturile Crescent, apartinand fostei Securitati, a dirijat banii fara ca autoritatile statului roman sa-l deranjeze pret de o secunda. Trebuie investigat ce s-a intamplat cu banii care apartin poporului roman. Procuroruii romani sunt depasiti de situatie, fie din apatie, fie din alte cauze. Din acest motiv, apreciez ca statul roman trebuie sa contracteze specialisti / firme de avocatura, specializati in recuperarea produsului infractiunii. De altfel, in 1990, statul roman a inceput o astfel de investigatie, insa autoritatile romane – fosta Banca Romana de Comert Exterior si Guvernul Romaniei – au impiedicat investigatia, refuzand sa colaboreze.

Istoria dreptului unei tari trebuie reflectata in mod fidel, faptul ca reprezentantii statului roman nu au avut nicio initiativa de a repatria sumele ramase in off-shore-uri in anul 1989 sau de a investiga conditiile in care s-a produs decesul domnului Marin Ceausescu (fratele lui Nicolae Ceausescu, care a murit in 28 decembrie 1989, la Viena), neputand fi trecut cu vederea.

Nu doar in Dosarul „ICA” am vazut transfuzii din contul Crescent, ci si ulterior am avut convingerea ca problema repatrierii fondurilor fostei Securitati, al carei continuator in drepturi este SRI, nu va fi pusa niciodata pe tapet, deoarece nu exista vointa politica. In anul 2016, in contextul scandalui Swiss Leaks, am solicitat autoritatilor romane sa initieze demersurile intrarii in posesia conturilor cetatenilor romani deschise la UBS Geneva, in vederea formularii unor cereri de repatriere intemeiate pe prevederile Art. 57 din Conventia ONU impotriva coruptiei.

Desi investigatorul german mi-a confirmat ca datele au ajuns la ministrul Justitiei din acea vreme, Raluca Pruna, corespondenta cu dumneaei purtandu-se pe adresa de e-mail ce i-a fost alocata de minister, nicio suma de bani nu a fost recuperata pana in prezent. Mentionez insa ca exista si mecanisme civile de recuperare a produsului infractiunii in cauzele cu componenta transnationala, si avocati de o inalta pregatire profesionala, este doar nevoie ca ANAF sa vrea sa aduca banii la bugetul de stat”, a declarat Camelia Bogdan intr-un interviu pentru Newsweek Romania, in 2019.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: