Crapa PSD-ul. Guvernul Orban ii taie 30% din banii primiti de la stat. Toate subventiile acordate partidelor sunt diminuate drastic

politica

Subventia acordata partidelor in 2020 urmeaza sa fie redusa cu 30% fata de anul in curs, anunta surse guvernamentale citate de Europa Libera. PSD este principalul beneficiar al subventiilor, astfel incat va pierde peste 20 de milioane de lei.

In proiectul de buget pe anul viitor se prevede ca suma totala acordata partidelor parlamentare va fi de aproape 180 de milioane de lei. Suma este in scadere cu aproape 30% fata de cea din acest an, cand partidele au incasat in total peste 250 de milioane de lei. Va fi astfel o economie la buget de aproape 70 de milioane de lei.

“Va fi o reducere de aproape 30%, decizia este luata. Suma finala va fi in jurul a 181 de milioane de lei”, au declarat pentru Europa Libera surse din Guvern.

Banii primiti de partide au crescut insa intr-un ritm ametitor. Totul datorita politicii promovate de PSD, dar acceptata tacit si de celelate partide. La inceputul anului 2018, s-a schimbat formula de calcul a subventiei, dupa un amendament introdus de fostul trezorier al PSD, Mircea Draghici.

In propunerea avansata de Draghici, trimis in judecata intre timp tocmai pentru modul in care a cheltuit subventia PSD, se prevede ca partidele politice primesc subventii care pot ajunge pana la 0,04% din PIB. Varianta anterioara facea referire la 0,04% din veniturile bugetare.

Acest artificiu a facut ca sumele din subventie sa creasca de la an la an, inregistrand un salt spectaculos: de opt ori mai mai mult decat in 2017 si de 20 de ori mai mult decat in 2015.

Subventie partide in 2019:

PSD – 143,7 milioane

PNL – 65,8 milioane

USR – 19,3 milioane

ALDE – 14,3 milioane

PMP – 9,3 milioane

Desi primesc bani de la bugetul de stat, partidele nu exceleaza la capitolul transparenta. Ele nu isi fac publice contractele semnate, electoratul nu stie pe ce sume sunt semnate astfel de conracte si, mai ales, cine sunt furnizorii de servicii platite din bugetul de stat pentru partide. De asemenea, la secret sunt tinute si sumele platite in campanie electorala televiziunilor. Toate aceste informatii ajung la Autoritatea Electorala Permanenta si la Curtea de Conturi, care publica anual un raport privind sumele generale cheltuite de partide. Nu exista insa un raport defalcat privind sumele platite de partide.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: