„Creaturi stranii” descoperite sub un strat de gheata cu grosimea de 900 de metri in Antarctica – Video

life

Cercetatorii de la British Antarctic Survey (BAS) au descoperit „creaturi stranii” sub un strat de gheata cu grosimea de 900 de metri in Antarctica, potrivit unui studiu publicat luni in revista Frontiers in Marine Science, informeaza DPA, citata de Agerpres.

Forand prin banchiza Filchner-Ronne, cercetatorii au descoperit in mod accidental o serie de animale asemanatoare buretilor marini si, posibil, alte specii necunoscute, in proximitatea unei stanci de pe fundul oceanic.

„Ne asteptam sa gasim un miez de sedimente sub stratul de gheata, asadar a fost o mica surpriza atunci cand am atins stanca si am vazut pe imaginile video ca existau animale care traiau pe ea”, a declarat James Smith, geolog la British Antarctic Survey (BAS).

Potrivit unui comunicat publicat de BAS, acesta a fost primul studiu care a descoperit animale stationare care traiesc in astfel de conditii de viata. Foarte putine alte specii au fost observate la o distanta de 260 de kilometri departare de largul oceanului, traind intr-un intuneric absolut si la temperaturi de minus 2,2 grade Celsius.

„Descoperirea noastra este unul dintre acele accidente fericite, care duc ideile stiintifice intr-o directie diferita si ne arata ca viata marina din Antarctica este incredibil de speciala si uluitor de bine adaptata la un univers inghetat”, a declarat Huw Griffiths, biogeograf la BAS si coautor al studiului.

Oamenii de stiinta britanici au precizata ca vietuitoarele astfel descoperite se afla la 1.500 de kilometri departare de o sursa de fotosinteza.

„Descoperirea noastra ridica mai multe intrebari decat raspunsuri, precum ‘Cum au ajuns aici?’ si ‘Ce mananca?’”, a adaugat Huw Griffiths.

„Si ce se va intampla cu aceste comunitati de vietuitoare daca stratul de gheata se prabuseste?”, a adaugat specialistul britanic, referindu-se la posibilele consecinte ale schimbarilor climatice.

Mai mult despre:

Comentarii: