Creste presiunea asupra Germaniei pentru a trimite tancuri in Ucraina. Ministrul american al apararii se intalneste cu noul omolog german

externe

Germania se afla „umar la umar” cu aliatii sai in sustinerea Ucrainei, a declarat joi noul ministru al apararii al tarii, Boris Pistorius, transmite CNN.

„Impreuna cu partenerii nostri, vom continua sa sprijinim Ucraina in lupta sa pentru libertate si independenta teritoriala si suveranitate”, a declarat Pistorius reporterilor la Berlin, joi, inainte de discutiile cu secretarul american al Apararii, Lloyd Austin.

„Ca de atatea ori in istorie – dar mai ales in vremuri ca acestea – Germania si Statele Unite ale Americii sunt umar la umar”, a adaugat Pistorius.

Pistorius – care a depus juramantul in calitate de nou ministru al apararii cu doar cateva ore mai devreme – se confrunta imediat cu o decizie cheie privind trimiterea sau nu in Ucraina a unor tancuri de lupta moderne, precum Leopard 2, de fabricatie germana.

Oficialii ucraineni au cerut Germaniei sa furnizeze rapid tancurile de lupta Leopard 2 pentru a respinge fortele rusesti care au invadat tara la 24 februarie anul trecut.

La randul sau, Austin a multumit joi Germaniei pentru eforturile sale de a „consolida apararea Ucrainei”.

Secretarul american al apararii a multumit, de asemenea, Germaniei pentru ca a facilitat deplasarea soldatilor si a echipamentelor „catre si prin Germania pentru a-i intari pe aliatii nostri de pe flancul estic”.

Intalnirea de joi face parte dintr-o serie de discutii la nivel inalt despre Ucraina care au loc in aceasta saptamana.

Vineri va avea loc o intalnire cheie a Grupului de contact pentru aparare din Ucraina al NATO la Baza aeriana americana Ramstein, gazduita de Austin, care se va concentra pe un ajutor militar mai mare pentru Ucraina.

Austin a declarat ca cei doi sefi ai apararii vor discuta joi „unele dintre problemele pe care le vom aborda maine in cadrul grupului de contact”.

„Vom discuta, de asemenea, despre alte probleme cheie pentru NATO si pentru relatia noastra bilaterala in domeniul apararii si despre modalitatile prin care putem face si mai mult impreuna”, a adaugat Austin.

Miercuri, un oficial american de rang inalt din domeniul apararii a declarat ca Austin „va face presiuni asupra germanilor” pentru a permite transferul tancurilor lor Leopard in Ucraina, pentru a oferi Kievului „capacitatea intr-un moment crucial” de a contracara orice potentiala ofensiva de primavara a Rusiei.

„Suntem foarte optimisti ca vom face progrese in privinta acestei cerinte pana la sfarsitul saptamanii”, a adaugat oficialul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: