CRESTE pretul gazelor

money

Guvernul a aprobat, miercuri, noul calendar de liberalizare a pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei, pretul acestora urmand sa creasca, intr-o prima etapa, de la 53,3 lei/ MWh la 60 lei/ MWh, informeaza un comunicat de presa remis AGERPRES.

„Potrivit noului calendar aprobat in sedinta de astazi, incepand cu data de 1 iulie 2015, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei va fi de 60 de lei/ MWh, comparativ cu 53,3 lei/ MWh cat este in prezent. Calendarul prevede o majorare anuala pana in 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 pretul va fi de 66 lei/ MWh, iar incepand cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh”, precizeaza sursa citata.

Calendarul de liberalizare estimeaza si pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna si dupa aprilie 2018.

„Astfel, pentru 1 aprilie 2018 pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei este estimat la 78 lei/ MWh, pentru 1 aprilie 2019 este estimat la 84 lei/ MWh, iar pentru 1 aprilie 2020, la 90 lei/ MWh. Aceste estimari sunt valabile pentru pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei, cu observatia ca acesta va fi reevaluat in urma unei analize, derulata pana la sfarsitul lunii martie 2018”, se arata in comunicatul amintit.

Calendarul de liberalizare a pretului gazelor naturale din productia interna are in vedere perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2021 si este rezultatul negocierii cu reprezentantii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale.

Guvernul precizeaza ca termenul dorit de partenerii externi „a fost extins de la trei ani (2015-2018) la sase ani (2015-2021), iar ritmul de crestere a pretului a fost repartizat uniform pe toata perioada de referinta, neacceptandu-se cresterea mai accentuata in prima parte a perioadei”. De asemenea, sustine Executivul, partea romana a insistat, in cadrul negocierilor, ca alinierea pretului gazelor din productia interna sa se faca anual, si nu trimestrial sau semestrial.

Potrivit sursei citate, unul dintre considerentele care au stat la baza calendarului de liberalizare tine de „scaderea constanta” a consumului de gaze naturale, „din cauza declinului consumului industrial, precum si datorita programelor de eficienta energetica aplicate de catre ambele categorii de consumatori, casnici si non-casnici”.

Totodata, Guvernul constata ca s-a inregistrat o scadere a cererii de gaze naturale a producatorilor de energie electrica, pe fondul intrarii pe piata a capacitatilor de productie din surse regenerabile.

„In ceea ce priveste importul de gaze naturale, cererea a evoluat in termeni descrescatori, conform scaderii consumului in general, de la un procent de 15% in anul 2013 la aproximativ 7% in anul 2014, cu o perspectiva de mentinere a acestui procent sau chiar de scadere, pe termen mediu”, adauga comunicatul citat.

Pe de alta parte, se considera ca reevaluarea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei, incepand cu anul 2018 este necesara intrucat impunerea, inca de acum, printr-o Hotarare de Guvern, a unui pret de referinta fix dupa anul 2017 „ar fi de natura sa genereze distorsiuni pe piata libera, cu impact negativ asupra tuturor relatiilor comerciale”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: