Categories: externe

Crestere a cazurilor de Covid-19 dupa relaxarea masurilor in China. Spitalele sunt pline, crematoriile la fel

China se confrunta cu o crestere a cazurilor de coronavirus dupa relaxarea masurilor politicii zero-Covid. Cu o mare parte din populatie nevaccinata, exista temeri de mutatii, decese si tulburari economice, potrivit DW.

Orasele au continuat, marti, cu planurile de extindere a capacitatii spitalelor si de a construi noi clinici, pe fondul temerilor ca virusul se raspandeste in randul populatiei.

Decizia brusca a Beijingului de a relaxa masurile stricte a starnit temeri ca infectiile pe scara larga in randul unei populatii in mare parte nevaccinata ar putea duce la peste un milion de decese.

Autoritatile extind unitatile de terapie intensiva si, in vederea stoparii raspandirii bolii in spitale, construiesc clinici de depistare a febrei.

Orase precum Beijing, Shanghai, Chengdu si Wenzhou au infiintat sute de astfel de clinici doar in ultima saptamana, unele dintre ele fiind baze sportive transformate in clinici.

Dupa proteste pe scara larga impotriva politicii stricte de zero COVID a Chinei, oficialii au abandonat recent strategia la nivel national. Mai multe guverne locale au facut pasul de a incuraja persoanele cu infectii usoare cu coronavirus sa mearga la munca.

Unii experti estimeaza ca aproximativ 60% dintre chinezi, aproximativ 10% din populatia globala, ar putea fi infectati cu Covid-19 in urmatoarele luni. Exista temeri ca virusul s-ar putea raspandi si mai mult in timpul vacantei de Anul Nou Lunar de luna viitoare, cand multi oameni calatoresc.

O mare parte a populatiei este nevaccinata si exista putina imunitate hibrida fata de virusul in sine. Exista 8 milioane de chinezi nevaccinati cu varsta de peste 80 de ani si peste 160 de milioane de oameni au diabet.

Comisia Nationala de Sanatate din China a raportat marti 2.722 de cazuri noi in ultimele 24 de ore, comparativ cu 1.995 cu o zi mai devreme. A existat doar o usoara crestere a deceselor raportate, cinci in total, ducand numarul total de decese din China de la Covid-19 la 5.242.

In timp ce aceste cifre sunt relativ scazute in raport cu standardele globale, se crede ca cifrele reale sunt mult mai mari. Autoritatile sanitare din China numara numai pe cei care au murit direct din cauza virusului SARS-CoV-2, excluzand decesele atribuite comorbiditatilor.

Rapoartele neoficiale sugereaza un val de decese din cauza coronavirusului, crematoriile din intreaga tara fiind la capacitate maxima.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat luni ca de fiecare data cand virusul se raspandeste, acesta are potentialul de a suferi mutatii si ar putea „reprezinta o amenintare pentru oamenii de pretutindeni”.

Price a remarcat, de asemenea, impactul economic pe care l-ar putea avea o raspandire vertiginoasa a Covid-19 asupra Chinei si a lumii in general.

„Impactul virusului este un motiv de ingrijorare pentru restul lumii, avand in vedere dimensiunea PIB-ului Chinei, avand in vedere dimensiunea economiei Chinei”, a declarat Price intr-o conferinta.

Investitorii au salutat schimbarea Chinei de la strategia zero-Covid ca fiind o veste buna pentru economia mondiala pe termen lung. Cu toate acestea, exista ingrijorari imediate cu privire la impactul pe termen scurt al cresterii numarului de cazuri asupra comertului si industriei.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

7 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

11 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

11 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

11 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

11 ore ago