„Crestere economica doar in buzunarele lui Dragnea!” – Un economist desfiinteaza datele cu care se lauda PSD-ul

pagina verde

Economistul Florin Citu a explica ce inseamna cresterea economica cu care se lauda Dragnea. Economistul comenteaza datele publicate de Institutul National de Statistica legate de cresterea economica de 5,7% din primul trimestru in conditiile in care BNR anunta cu doar o zi mai devreme o usoara stopare a cresterii economice in T1, bazandu-se pe datete Eurostat.

Senatorul PNL a solicitat oficial o audiere a conducerii INS in Parlament care sa lamureasca „aceasta dilema” a cresterii record.

Citeste si: Moise Guran explica ce inseamna cresterea economica cu care se lauda Dragnea: „Asa ceva nu exista!”

„Ministerul de Finante nu sustine cresterea economica din primul trimestru

Toata Romania s-a oprit azi pret de cateva minute siderata de datele publicate de INS. Chiar si PSD-ul, credeti-ma. In afara de Dragnea si Ponta, nu s-a bucurat nimeni. Nu va intrebati de ce?

Sa va explic.

INS a publicat azi datele semnal pentru cresterea economica pentru primul trimestru al anului 2017. Cifrele avansata, 5.7% , date brute, si 5.6%, date ajustate sezonier.

Trebuie sa recunosc ca am fost putin surprins. Ieri citeam minuta sedintei de politica monetara a BNR unde „membrii Consiliului au apreciat ca datele statistice disponibile prefigureaza o usoara decelerare a cresterii PIB in trimestrul I 2017”. Asta dupa ce Comisia Europeana si FMI au spus acleasi lucru dar pe un ton mai ferm. BNR, CE si FMI au datele de la Eurostat si INS. Este ca ceva nu e in regula aici?

Astazi in Comisia de Finante, Buget …din Senat am solicitat oficial o audiere a conducerii INS care sa lamureasca aceasta dilema. Surpriza. Desi nu avem majoritate in aceasta comisie, PSD a fost pentru. O pun pe seama faptului ca si ei vor sa afle adevarul.

Argumentele pe care ma bazez sunt:
– veniturile fiscale mai mici in comparatie cu anul trecut
– 1 miliard de lei nerambursati din TVA de ANAF
– fonduri europene zero
– investitiile la minim istoric ca procent din PIB.
– importurile cresc mult mai rapid decat exporturile, asta inseamna deficit comercial in crestere si contributie negativa la cresterea economica
– moneda nationala nu s-a depreciat.

Chiar daca acceptam ca in cresterea economica exista anumita inertie, si dupa un an foarte bun ca 2016 lucrurile nu se pot deteriora imediat, este greu de crezut ca luand in considerare argumentele de mai sus economia ar „exploda” doar pentru ca citeste programul lui Dragnea.

Suspiciunea mea, care in acest moment este doar o presupunere, este ca este nevoie de aceasta cifra sa se faca loc cresterilor salariale in 2017 pentru a nu se depasi deficitul bugetar de 3%. Dupa cum v-am spus, in acest moment cresterile salariale duc deficitul bugetar in 2017 la 4% si ar alerta Comisia Europeana.

De aceasta data sper sa se prezinte cineva, sa nu alergam dupa clarificari asa cum alergam dupa ministrul de finante.

Datele ministerului de finante, pana acum, imi dau mie dreptate. Exact ca in cazul legii salarizarii unitare.

#romaniitrebuiesastie

P.S. Nu va pipaiti buzunarele. Cresterea economica publicata azi s-a dus doar in buzunarele lui Dragnea”, a scris Citu pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: