Cresterea cazurilor de HIV/SIDA in Romania: un semnal de alarma pentru sanatatea publica

news

In primul semestru al anului 2024, in Romania au fost inregistrate 321 de cazuri noi de HIV/SIDA, conform datelor oferite de Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” si comunicate de Institutul National de Sanatate Publica (INSP).

Aceste cifre au fost prezentate in contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva HIV/SIDA, marcata anual pe 1 decembrie.

Pana la 30 iunie 2024, Romania numara 18.359 de persoane care traiesc cu HIV/SIDA. Dintre acestea: 144 erau copii cu varsta intre 0 si 14 ani, 126 erau adolescenti cu varsta intre 15 si 19 ani si 18.089 erau adulti peste 20 de ani.

In primele sase luni ale anului 2024, s-au inregistrat 95 de decese in randul persoanelor cu HIV/SIDA. Totodata, datele arata ca intre 1985 si 2024, Romania a inregistrat un total de 28.273 de cazuri, dintre care 8.651 de persoane au murit din cauza complicatiilor asociate bolii.

La sfarsitul anului 2023, 15.397  persoane beneficiau de tratament antiretroviral si profilaxie post-expunere, conform datelor INSP.

Conform raportului INSP, principalele cai de transmitere a virusului HIV in Romania sunt: sex neprotejat heterosexual: 58,56%, sex neprotejat intre barbati: 31,15%, consum de droguri injectabile: 4,67%.

Aceste date subliniaza necesitatea unor programe de educatie si preventie adaptate la diverse categorii de risc.

Pentru a combate raspandirea HIV/SIDA, autoritatile din Romania si comunitatea medicala au stabilit mai multe prioritati: promovarea testarii HIV pentru populatia generala si pentru grupurile cu risc crescut, inclusiv refugiatii, cresterea constientizarii in randul liderilor de opinie si al comunitatii generale cu privire la importanta preventiei, promovarea tratamentului antiretroviral, pentru a incuraja persoanele HIV pozitive sa inceapa tratamentul si sa il urmeze constant, combaterea discriminarii impotriva persoanelor care traiesc cu HIV si a grupurilor vulnerabile.

„Infectia cu HIV nu se vindeca, dar poate fi gestionata ca o afectiune cronica, permitand pacientilor sa duca o viata lunga si de calitate,” a subliniat INSP.

HIV/SIDA ramane o problema globala majora. In anul 2023 39,9 milioane de persoane traiau cu HIV la nivel mondial, 65% dintre acestea se aflau in Africa, 630.000 de persoane au murit din cauza complicatiilor asociate HIV, 1,3 milioane de noi infectii au fost raportate.

Tema campaniei din acest an, „Drepturile omului sunt pentru toti, iar sanatatea este un drept al omului!”, reaminteste importanta accesului la preventie, diagnostic si tratament.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: