Cresterea productiei de energie nucleara in Franta ajuta Europa in lupta cu criza energetica

externe

retea electrica, statele baltice, 2025, BRELL, Europa

Franta isi creste productia flotei de reactoare nucleare detinute de stat dupa luni de intreruperi prelungite, relateaza Bloomberg.

Productia celor 56 de reactoare ale Electricite de France SA a ajuns vineri la 73%, potrivit datelor din retea compilate de Bloomberg. Acesta este cel mai ridicat nivel din februarie si o crestere puternica de la minima de aproximativ 40% din august.

Revenirea unitatilor ofera regiunii un alt mijloc de a lupta impotriva crizei de aprovizionare cu energie, pe fondul scaderii fluxurilor de gaze naturale din Rusia. Vremea blanda din ultimele saptamani a ajutat la reducerea cererii atat de energie, cat si de gaze, contribuind la reducerea preturilor, in timp ce Europa incearca sa treaca iarna fara penurii severe.

Problemele persistente ale reactoarelor EDF, inclusiv coroziunea, au facut ca Franta sa importe mai multa energie de la unii dintre vecinii sai si ca tara sa aiba cele mai mari preturi en-gros din Europa. Exporturile germane de energie catre Franta au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, in timp ce Marea Britanie a devenit exportator net pentru prima data in istorie.

Preturile energiei electrice din Franta au scazut puternic de la maximele din vara, cand pretul energiei electrice au depasit 2.000 de euro pe megawatt-ora, de aproximativ 40 de ori mai mult decat normalul istoric. Vineri, pretul energiei electrice a crescut cu 4% pana la 225 de euro pe megawatt-ora.

Este de asteptat ca tendinta de disponibilitate mai mare a reactoarelor sa continue pe masura ce guvernul se concentreaza pe repararea reactoarelor. Productia nucleara ar trebui sa atinga 324 terawati-ora in 2023, cu aproximativ 16% mai mult decat nivelul de anul trecut, potrivit Sabrinei Kernbichler, analist pentru energie la S&P Global Commodity Insights. EDF tinteste o productie de 300 pana la 330 terawatt-ora, desi acest lucru este inca mult sub media inregistrata intre 2015 si 2019.

Contributia flotei atomice a Frantei la mixul energetic european ar putea contrabalansa productia mai mica din Germania si Belgia, unde centralele urmeaza sa se inchida in acest an.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: