„Crestina practicanta” Firea a preluat modelul Ponta. Minte cum respira

opinii

Noul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a preluat modelul de succes al lui Victor Ponta privind comunicarea publica: doua vorbe, trei minciuni. Foarte probabil va avea acelasi destin politic cu cel al fostului premier.

Firea a lansat o ploaie de minciuni, joi seara, intr-un interviu acordat postului B1 TV. Ea a ajuns sa isi nege propriile declaratii, inventand un conspiratie impotriva sa menita sa o decredibilizeze. In primul rand si-a negat vehement spusele privind interzicerea evenimentelor sportive si culturale de pe bulevardele Capitalei, dupa ce Facebook-ul a explodat de revolta.

„Am avut o declaratie timida, i-as spune eu, duminica seara, in care doar mi-am exprimat intentia ca pe viitor sa luam toate masurile care se impun (…). Sub nicio forma nu am vorbit despre interzicerea lor, asa cum s-a spus in mod gresit. (…) A fost un mesaj distorsionat in mod intentionat si cred ca cei pe care i-am deranjat cu afirmatiile din prima saptamana s-au razbunat pe mine in a doua saptamana, pentru ca vom vorbi ulterior si despre anumite afaceri, dosare. (…) Pur si simplu au vrut sa se razbune si cred ca sunt victima acestei razbunari, pentru ca eu nu am afirmat ca se interzice ceva”, a declamat Firea in fata unui jurnalist care nu stia cum sa o aprobe cat mai slugarnic.

Iata si ce a spus la Antena 3, in urma cu cateva zile:

„Chiar in acest weekend, circulatia din Capitala a fost blocata si asta nu pentru ca erau foarte multe masini in trafic — lumea era pe la mare, pe la munte, au plecat multi in concediu — ci pentru ca se aproba foarte multe evenimente stradale in centrul Capitalei, fie ca sunt culturale, de divertisment sau sportive, ceea ce nu se intampla in nicio capitala europeana. Acolo este respect pentru cetateni, pentru turisti si in general respect pentru faptul ca nu trebuie sa ‘strangulezi’ circulatia cu evenimente — care este foarte bine ca se organizeaza — dar nu trebuie sa fie organizate in centru, in punctul zero al Capitalei”, a spus Firea la Antena 3. Ea a mai afirmat ca le va comunica oficial acest lucru directorilor din institutie care au dat aprobari pentru astfel de evenimente stradale.

Prin urmare, singurul personaj razbunator in acest caz ar putea fi nevasta aroganta a lui Pandele care i-a pus vorbe in gura proaspatului primar al Capitalei.

Nu a fost singura minciuna monumentala. Firea a mai identificat un nou complot, menit sa o trimita pe scaunul de la Cotroceni.

„Nu am niciun gand si nicio intentie sa ma pregatesc pentru acest proiect politic si anume o candidatura la presedintia Romaniei. Cred ca cei care lanseaza astfel de zvonuri, de fapt, vor sa imi faca foarte mult rau, vor sa ma decredibilizeze din punct de vedere administrativ. Cred ca este o campanie in care sa se demonstreze, dar fara argumente logice si fara bruma de adevar, ca eu de fapt am venit la Primaria Generala a Capitalei, ma fac ca fac niste lucruri — desi in realitate eu chiar incerc sa razbesc in aceasta lume dura si plina de obstacole — pentru a ma pregati, ca in 2019 sa intru in competitia politica pentru Palatul Cotroceni. Nimic mai fals. E o manipulare”, a spus Firea, in timp ce jurnalistul nu mai prididea sa o caineze.

Insa zvonurile au fost incurajate chiar de catre aceeasi Firea, tot la Antena 3. Intrebata foarte clar daca intentioneaza sa candideze la Presedintie, ea a dat cochet din gene si l-a bagat pe Dumnezeu la inaintare, care ar putea avea un plan special: „Doar Dumnezeu stie ce se va intampla in 2019. Noi putem sa facem supozitii si sa ne dam cu parerea, Dumnezeu a stiut ce ni se va intampla noua in aceasta viata si, cu siguranta, El a cunoscut faptul ca eu voi ajunge primarul general al Capitalei, ceea ce eu nu am stiut, dumneavoastra nu ati stiut, bucurestenii nu au stiut. Nu avem noi de unde sa stim atat de multe lucruri si in orice caz nu despre viitor”.

Acest stil de comunicare, negarea propriilor declaratii si inventarea de dusmani nevazuti si machiavelici, este binecunoscut. A fost experimentat cu un formidabil succes de catre Victor Ponta, acesta reusind performanta de a ajunge intr-un timp foarte scurt din potential presedinte in deseu politic confirmat.

Ce-i drept nimeni nu se astepta la o alta atitudine din partea Gabrielei Firea. Este adevarat ca orice om politic este foarte atent la reactiile oamenilor, insa cei care isi schimba declaratiile de la o zi la alta din disperarea de a multumi pe toata lumea nu sunt decat niste populisti de doi bani. Nu au niciun proiect liniar, nicio tinta clara, obsesia pentru imagine este singura care le ghideaza actiunile. Firea putea sa spuna simplu „Am gresit” sau „M-am grabit cu reactiile”, insa considera ca minciunile si scenariile abracadabrante sunt o abordare mai eficienta. Trebuie sa ne asteptam la inca vreo cateva mii de astfel de episoade, ca intr-0 telenovela care se respecta, pana cand finalul previzibil o va trimite pe Firea in acelasi loc in care se afla acum Ponta. La ghena.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: