Crevedia, nu Bahmut. Aici era o gradinita in care de obicei se aflau 100 de copii, au lasat o bomba cu ceas sa functioneze chiar acolo
Explozia de la Crevedia putea sa aiba urmari mai mult decat catastrofale daca ar fi avut loc in timpul saptamanii. Cladirea care a fost distrusa total de explozie, aflata chiar langa statia GPL, era o gradinita in care de obicei se afla in jur de 100 de copii.
Tragedia de la Crevedia ar fi putut avea urmari la care nimeni nu mai vrea sa se gandeasca. Autoritatile au permis ca statia GPL, o veritabila bomba cu ceas, sa functioneze ilegal chiar langa o gradinita de copii. Daca explozia ar fi avut loc in timpul saptamanii, in gradinita s-ar fi aflat in jur de 100 de copii.
Foto: gandul.ro
Exploziile de la statia GPL din Crevedia au produs 59 de victime, dintre care doua au murit si 57 au fost ranite, 10 fiind in stare grava, intubate.
Printre persoanele ranite sunt 39 de pompieri, doi politisti si doi jandarmi, potrivit ultimelor date transmise de Ministerul Afacerilor Interne.
Pe retelele de socializare au fost postate numeroase imagini de pe Google Maps, realizate in ultimii trei ani, in care poate fi observata o activitate intensa in statia GPL din Crevedia. Autoritatile de control nu au vazut insa nimic.
„Crevedia Google maps 2018, 2021, 2022, 2023. Interesant. Ultima poza (cu pompa) e din 2021”, a aratat Octavian Diaconescu pe Facebook.
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a emis duminica un comunicat de presa in care a specificat ca a amendat statia GPL din Crevedia de mai multe ori in cursul anului 2020, dupa cate patronul statiei a venit cu documente conform carora aceasta ar fi fost inchisa.
„Avand in vedere interesul crescut pentru obtinerea informatiilor legate de modul in care functiona obiectivul din localitatea Crevedia la care s-a produs evenimentul din data de 26.08.2023, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta face urmatoarele precizari preliminare cu privire la exercitarea rolului de autoritate a institutiei noastre:
Acest obiectiv a fost autorizat privind securitatea la incendiu in data de 13.10.2011, de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ”BASARAB I” al Judetului Dambovita, ca sistem de alimentare cu GPL la autovehicule cu instalatie monobloc tip SKID cu capacitate de depozitare GPL de 4000 litri.
In data de 30.07.2020, in urma primirii unei sesizari, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ”BASARAB I” al Judetului Dambovita a executat un control inopinat la acest obiectiv, fiind constatata reamplasarea SKID-ului in cadrul amplasamentului. Prin noua pozitie a instalatiei nu se mai respectau distantele de siguranta care au stat la baza emiterii autorizatiei fata de vecinatati si instalatiile electrice. In consecinta, prin documentul de control, personalul ISU Dambovita a constatat pierderea valabilitatii autorizatiei de securitate la incendiu.
Totodata, cu acelasi prilej, se constata ca neregula utilizarea unei pompe neomologate de transvazare GPL dintr-o cisterna in alta si existenta pe amplasament a unei statii de incinta pentru alimentarea cu motorina a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant, deficienta care a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 10.000 lei.
Ca urmare a pierderii valabilitatii autorizatiei de securitate la incendiu, in data de 31.07.2020, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor au fost notificate Oficiul Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Dambovita si Institutia Prefectului Judetul Dambovita. Totodata, Legea prevede informarea si a altor institutii publice interesate, sens in care ISU Dambovita a instiintat si Inspectoratul Judetean in Constructii, Consiliul Judetean, Agentia pentru Protectia Mediului, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Primaria Crevedia.
In data de 28.09.2020 a fost executat un nou control inopinat la obiectivul respectiv, fiind constatat faptul ca obiectivul continua sa functioneze. Prin urmare, prin documentul de control se constata ca fapta contraventionala functionarea fara autorizatie de securitate la incendiu, care a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 30.000 lei. De asemenea, se constata pe amplasament un rezervor tip cisterna neomologat in care se transvaza GPL, fiind aplicata o alta amenda in cuantum de 10.000 lei.
In data de 30.09.2020, prin Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor, s-a decis inchiderea punctului de lucru din localitatea Crevedia.
In data de 12.10.2020 Oficiul Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Olt emite Rezolutia nr. 6087 prin care dispune inregistrarea in registrul comertului a mentiunilor cu privire la sediile secundare ale obiectivului, potrivit datelor din Hotararea AGA din 30.09.2020.
In data de 13.10.2020 operatorul economic notifica ISU Dambovita cu privire la faptul ca punctul de lucru din localitatea Crevedia a fost inchis si anexeaza in acest sens Hotararea AGA din 30.09.2020 si Rezolutia ORC.
Sub aspectul opririi functionarii punctului de lucru in speta, facem precizarea ca institutia noastra nu are competente legale in acest sens”, se arata in comunicatul ISU.
Premierul Marcel Ciolacu s-a intors brusc si a plecat in graba in momentul in care, duminica, la Crevedia, a fost intrebat de o jurnalista daca „a primit vreodata PSD bani de la primarul din Caracal”.
Ciolacu a fost foarte iritat de intrebarile legate de primarul PSD din Caracal, al carui fiu patroneaza statia GPL din Crevedia. Statia a functionat ilegat din 2020 pana cand a explodat, provocand zeci de victime, printre care si doi morti.
„Am inteles tema dvs. Eu am venit aici sa ne ocupam de oameni, treaba mea este sa salvam cat mai multe vieti”, a spus Ciolacu iritat cand a fost intrebat de primarul din Caracal.
„In primul rand, eu sunt fiul cuiva, fiecare suntem copiii cuiva, e un lucru normal. Ce e cel mai important si asta va garantez si eu si ministrul de Interne si ministrul Justitiei va respecta rigorile legii. Am inteles, e o problema cu primarul din PSD, eu nu trebuie sa iau legatura cu tatal nimanui. Nu intra in atributiile mele de serviciu. Am vreo obligatie? Tine in fisa postului de presedinte de partid sa iau legatura cu tatal fiului care avea o statie GPL?”, a mai sustinut Ciolacu.
„A primit vreodata PSD bani de la primarul din Caracal?”, a fost intrebat apoi Ciolacu insistent de o jurnalista. Premierul s-a intors cu spatele si a plecat in graba.
Citeste si: Acum cine sunt criminalii, domnule Ciolacu?
Imagini surprinse in momentul celei de-a doua explozii de la statia GPL de la Crevedia arata de parca locul a fost lovit de o bomba. In aer zboara bucati uriase dintr-o cisterna.
Iata imaginile, care au devenit virale pe retelele de socializare, fiind vazute de milioane de oameni.
Bomba de la Crevedia pic.twitter.com/Pjty98z75V
— aktual24.ro (@ak24ro) August 27, 2023
Audierile au inceput, insa patronul statiei, fiul primarului PSD din Caracal, nu a fost inca chemat, au precizat surse oficiale pentru aktual24.ro. Ancheta este coordonata de procurorul Marius Iacob, au precizat sursele.
Primarul PSD din Caracal, Ion Doldurea, a declarat sambata noapte ca fiul lui a muncit „cinstit si corect” si ca il va sprijini. Fiul lui este patronul statiei GPL din Crevedia.
„Nu stiam despre ce este vorba. Va dati seama ca nu sunt genul de om care sa spuna asa ceva. Nu stiam cine a murit. Nu aveam detalii cand am fost sunat. Stiam doar ca sunt niste oameni raniti. Eu sunt plecat din tara. Ma voi intoarce maine. Imi voi sprijini baiatul pentru ca este un copil extraordinar care munceste de 20 de ani in aceasta bransa. Ce a realizat a realizat prin munca lui, niciodata altcumva. Munca cinstita si corecta. Sa nu mai spuna lumea de beizadele pentru ca nu este asa. Eu sunt primar de doi ani si ceva. Nu am beneficii de pe urma GPL. Am lucrat in aceasta bransa pana acum cinci ani”, a declarat primarul PSD din Caracal pentru DC News.
„Eu sunt iesit din aceasta afacere cu gazul de vreo cinci-sase ani. Acolo nu era depozit cum tot aud la televizor. Sunt aberatii. Era locul in care masinile se parcau. Masinile trebuiau sa plece dimineata la distributie. Asa se face la orice firma. Poate ca totul a pornit de la o masina care a sosit in curte, i s-o fi rupt vreo supapa, s-a umplut de fum si a fost incendiu. De aici, probabil, a izbucnit dezastrul.
„Nu erau cisterne ingropate. Sunt cisterne obisnuite, care merg pe strada. Nu se pune problema de altceva. Cisterne care transporta gaz. Nu era niciun depozit, nu era nimic. A fost un din asta de distributie, dar nu mai functiona de cativa ani. Acum era punctul in care opreau soferii sa doarma, mai opreau masinile pentru a nu sta in strada. Cand soseau, parcau acolo si plecau dupa ce faceau distributia. Nu era un depozit. Era ca un loc de parcare”, a mai spus primarul din Caracal.