„Crima constitutionala”. Fost consilier prezidential, despre campania PSD de diluare a atributiilor presedintelui Romaniei

analize

Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate, critica dur scandalul declansat de PSD prin tentativa de inlocuire a sefului Statului Major, generalul Nicolae Ciuca. Toata aceasta campanie de marginalizare a presedintelui Romaniei  este o „crima constitutionala” care afecteaza grav statul, pentru ca i se reduc astfel flexibilitatea si capacitatea de a lua decizii strategice, spune Fota.

„Eu am denumit ceea ce se intampla ‘crima constitutionala’. Tot acest efort, toata aceasta campanie de marginalizare a presedintelui, de diluare a responsabilitatilor constitutionale, inclusiv (sau poate in special!) pe zona de securitate nationala, reprezinta o crima constitutionala.

Statul roman e afectat grav in doua privinte. In primul rand, i se distruge flexibilitatea necesara sa treaca cu bine peste crizele politice complicate, fiindca de aceea presedintele este deasupra partidelor – daca ele o dau in bara si lumea nu ii mai vrea, si se ajunge intr-un blocaj major, sa aiba cine sa ofere o solutie.

Or, daca persoana asta nu mai reprezinta nimic politic, constitutional, nu mai are credibilitate publica, cine mai face asta? Ganditi-va ca Guvernul, asta sau urmatorul, trebuie sa taie salariile, dupa cum se anunta criza, si revenim la austeritate. Cine ramane persoana care sa scoata tara din impas?

Acesta este un prim aspect. Iar flexibilitatea asta a statului roman e construita de peste 100 de ani.

Al doilea aspect se refera la capacitatea Romaniei de a-si lua propriile decizii strategice, e vorba despre ceea ce se numeste „paralizie strategica”, cand nu ai consens in clasa politica, cand presedintele zice ‘hais’ si premierul ‘cea’. Ce tara e aia care nu e capabila sa isi ia propriile decizii din cauza unor lupte meschine, pe interese individuale (ca nu e vorba despre mari amenintari de securitate, doar de interese personale)?”, a declarat Iulian Fota pentru ziare.com.

Ministerul Apararii a transmis catre Presedintie o plangere prealabila prin care cere anularea decretului de prelungire a mandatului sefului Statului Major al Apararii, urmand ca, daca Presedintia nu anuleaza decretul, sa-l atace si in contencios.

Termenul legal pentru ca Administratia Prezidentiala sa dea un raspuns este de 30 de zile. Plangerea prealabila a fost depusa si inregistrata marti seara, potrivit sursei citate.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciuca ca sef al Statului Major al Apararii, dupa ce a respins in sedinta CSAT propunerea facuta de MApN pentru aceasta functie.

Ulterior, premierul Viorica Dancila si ministrul Apararii, Gabriel Les, au acuzat ca seful statului nu a avut baza legala, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Seful Executivului a declarat ca decretul pentru prelungirea mandatului sefului SMG, Nicolae Ciuca, semnat de presedintele Klaus Iohannis, nu respecta conditiile de legalitate si creeaza premisele unui conflict juridic de natura constitutionala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: