Crima politica la Moscova. Un cunoscut opozant al lui Putin a fost impuscat. SUA au reactionat imediat

externe

Opozantul rus Boris Nemtov a fost ucis de gloante in plin centrul Moscovei, in noaptea de vineri spre sambata, a anuntat politia capitalei ruse, informeaza agentiile Tass, Associated Press, Reuters si AFP.

Politia, citata de agentiile de presa ruse, a raportat ca mai multe persoane au asistat la asasinat.

„In fata mea, vad corpul lui Boris. Erau o multime de politisti in jur”, a declarat un apropiat al lui Nemtov, opozantul Ilia Iasin.

Potrivit politiei, un barbat necunoscut a tras dintr-o masina 7-8 focuri de arma asupra lui Boris Nemtov cand acesta se plimba cu o tanara pe podul Bolsoi Moskvoretki (Marele pod de piatra) din imediata apropiere a Kremlinului.

 

Boris Nemtov, 55 de ani, politician rus de opozitie si fost viceprim-ministru carismatic, era un critic vehement al presedintelui Vladimir Putin. El urma sa ia parte duminica la primul mare protest al opozitiei impotriva conducerii presedintelui Vladimir Putin dupa luni de zile in capitala rusa, amintesc AP si Reuters.

Nemtov critica ineficienta guvernului, coruptia larg raspandita si politica Kremlinului asupra Ucrainei, care a tensionat relatiile Rusia-Occident pana la un nivel nemaivazut din perioada Razboiului Rece.

Reactia lui Putin

„Acest asasinat brutal poarta semnele unui omor la comanda si este in mod clar o provocare”, a declarat presedintele Vladimir Putin citat de purtatorul sau de cuvant Dmitri Peskov.

Masini de politie au blocat strada unde el a fost impuscat. O ambulanta era de asemenea in apropiere.

„Nemtov B.E. a murit la ora 23.40 ca urmare a patru focuri de arma trase in spate”, a anuntat o purtatoare de cuvant a Ministerului de Interne contactata prin telefon.

Nemtov a servit ca viceprim-ministru in anii 1990 si a fost vazut odata ca un posibil succesor al lui Boris Eltin, primul presedinte ales al Rusiei. Dupa ce Vladimir Putin a fost ales pentru prima data in 2000, Nemtov a devenit unul dintre criticii cei mai vocali ai conducerii acestuia. El a ajutat la organizarea unor proteste de strada si a scris pe larg despre coruptia oficiala, aminteste AP.

Obama condamna „uciderea brutala” a lui Boris Nemtov, cere o ancheta „transparenta”

Presedintele american Barack Obama a condamnat vineri „uciderea brutala” a opozantului rus Boris Nemtov, doborat de gloante in centrul Moscovei in apropiere de Kremlin, si a cerut „guvernului rus sa efectueze rapid o ancheta prompta, impartiala si transparenta”, informeaza Reuters si AFP.

Obama, care intretine relatii tensionate cu omologul sau rus Vladimir Putin, a cerut de asemenea intr-un comunicat ca „circumstantele uciderii lui Boris Nemtov” sa fie elucidate si autorii „acestei crime odioase sa fie adusi in fata justitiei”.

Sursa: Agerpres

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: