externe

„Crima politica”. Parlamentarii rusi incearca sa anuleze transferul Crimeei catre Ucraina, realizat in epoca sovietica

Parlamentarii rusi au inaintat Dumei de Stat un proiect de lege care ar urma sa anuleze decizia Uniunii Sovietice din 1954 de a transfera controlul asupra Crimeei catre RSS Ucraineana, relateaza Meduza.

Proiectul de lege, publicat pe site-ul parlamentului la 11 martie, descrie transferul ca fiind o „crima politica”, argumentand ca decizia a fost luata „cu incalcarea constitutiilor RSFSR si URSS si fara a tine cont de vointa poporului rus”.

De asemenea, proiectul de lege afirma in mod explicit ca urmareste sa submineze suveranitatea Ucrainei asupra peninsulei si sa faca „mult mai dificil” pentru aliatii Kievului sa sprijine cererile sale de returnare a Crimeii catre Ucraina.

Guvernul sovietic a transferat jurisdictia asupra Crimeei de la RSFSR Rusa la RSS Ucraineana in 1954. Ulterior, Rusia si Ucraina si-au recunoscut reciproc frontierele pe fondul dizolvarii Uniunii Sovietice.

Rusia a anexat Crimeea in 2014, dupa ce a confiscat peninsula si a organizat un referendum privind statutul acesteia, incalcand constitutia ucraineana si dreptul international. Cu exceptia catorva tari, comunitatea internationala considera Crimeea drept teritoriu ucrainean.

Potrivit postului de stiri SOTA, unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul Rusia Unita Konstantin Zatulin, a cerut anularea transferului din 1954 in cel putin trei randuri, cel mai recent in luna februarie a acestui an.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

O oră ago

Pentagonul: „Ucraina poate folosi arme din SUA doar pe teritoriul sau. Nu ne-am schimbat pozitia”

Pentagonul anunta ca nu si-a schimbat pozitia in ceea ce priveste utilizarea de catre Ucraina…

18 secunde ago

Marcel Ciolacu se lauda ca a pornit constructia celor trei spitale regionale promise de PSD de 15 ani si da asigurari ca ele vor fi gata in 2028

Premierul Marcel Ciolacu si-a manifestat, vineri, satisfactia fata de inceperea lucrarilor de constructie a celor…

18 minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

3 ore ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

2 ore ago

Finantistul Andrei Caramitru ofera 100.000 de euro oricui demonstreaza public ca ar fi implicat in vreun proiect de dezvoltare imobiliara

Andrei Caramitru, fiul regretatului actor Ion Caramitru, este recunoscut pentru postarile sale acide de pe…

48 de minute ago