news

Criminalitatea informatica, o activitate infractionala cu risc redus si profitabilitate ridicata, care devine din ce in ce mai frecventa si mai daunatoare

In contextul dezvoltarii constante a tehnologiilor informatice, acestea sunt utilizate pe o scara din ce in ce mai larga la toate nivelurile, devenind tot mai atractive pentru comiterea diverselor infractiuni online, care variaza de la frauda, in special cu mijloace de plata electronice, la furtul de identitate si la abuzurile sexuale asupra copiilor, mergand pana la atacuri informatice grave impotriva institutiilor si a infrastructurilor, a declarat, vineri, 12 mai, George Serban, secretar de stat in Ministerul Justitiei, in cadrul celei de-a 16-a editii a Conferintei Internationale „Perspective ale dreptului bancar si financiar”, organizata de Facultatea de Drept din cadrul ASE Bucuresti si Asociatia Romana de Dreptul Afacerilor.

Infractiunile cu repercusiuni economice si financiare detin o pondere ridicata, iar tendinta este recunoscuta la nivel international. Inca din 2012, Comisia Europeana recunostea costul semnificativ al criminalitatii informatice pe care il suporta societatea.

„Victimele inregistreaza anual pierderi de ordinul miliardelor de dolari la nivel mondial din cauza criminalitatii informatice, ceea ce face ca aceasta activitate sa fie mai rentabila decat comertul mondial cu marijuana, cocaina si heroina luate impreuna”, scria Comisia Europeana.

O statistica la nivel european arata ca 28% dintre IMM-urile europene s-au confruntat cu cel putin un tip de criminalitate informatica in 2021. IMM-urile sunt ingrijorate de riscul de hacking al conturilor bancare online in proportie de 32% si de phising, de preluare a contului si de atacuri de asumare a identitatii intr-un procent de 31% precum si de virusi, spyware, sau malware intr-un procent de 20%.

Potrivit Eurobarometru, in Romania, gradul de afectare a IMM-urilor este mai mare decat in UE: 50% au raportat necesitatea alocarii de timp suplimentar pentru a raspunde la incidente de criminalitate informatica fata de 35% in restul statelor membre UE.

31% dintre IMM-uri au declarat ca incidentul a impiedicat utilizarea resurselor sau a serviciilor fata de 20% in restul statelor UE.

Raportarea incidentelor de criminalitate informatica este problematica, nu numai in Romania, ci si in restul UE. 52% dintre IMM-uri nu au raportat incidentele de securitate, fata de 44% in UE, si doar 10% au raportat la politie, fata de 12% in UE.

Rata de pregatire si informare a angajatilor cu privire la riscurile criminalitatii organizate este din pacate destul de scazuta: doar 10% sunt foarte bine informati, 36% destul de bine informati, iar procentul de pregatire este la randul lui scazut, undeva la 8%.

Politia Romana in parteneriat cu Directoratul National de Securitate Cibernetica au implementat proiectul „Siguranta online”, o campanie in beneficiul tuturor celor care vor sa se simta in siguranta pe internet, sa stie cum sa reactioneze corect atunci cand primesc un telefon sau un SMS de la un numar necunoscut sau cum sa identifice si sa evite campaniile de phising pentru a nu le fi filtrate datele cu caracter personal.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

SUA anunta noi sanctiuni pentru transferurile de arme dintre Coreea de Nord si Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

4 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

4 ore ago

SUA dezvaluie o propunere de relaxare a restrictiilor privind marijuana

Departamentul de Justitie al SUA a dezvaluit joi o propunere istorica de a reduce restrictiile…

4 ore ago

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului spune ca Papa Francisc va vizita Turcia anul viitor

Papa Francisc planuieste sa viziteze Turcia anul viitor pentru a marca aniversarea Primului Sinod de…

4 ore ago

CTP, enervat dupa ce l-a vazut pe Burduja complimentandu-se cu Piedone: „Vrea sa se dea bine pe langa Voiculescu-Varanu, in nadejdea ca mai pica ceva…”

Cristian Tudor Popescu ii face un portret deloc magulitor lui Sebastian Burduja, candidatul PNL la…

O oră ago