Cristache (fost Antena 3), dezinformari scandaloase despre Kovesi la TVR. Televiziunea publica a refuzat dreptul la replica

news

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, acuza TVR de manipulare, dupa ce realizatorul emisiunii „Tu votezi Romania”, Ionut Cristache, a dezinformat afirmand ca la numirea Codrutei Kovesi in functia de procuror sef al DNA nu s-ar fi organizat concurs si ca astfel s-ar fi incalcat legea. Inainte de TVR, Cristache a lucrat la Antena 3, unde s-a remarcat tot prin manipulari scandaloase.

Ministrul Justitiei afirma ca TVR a refuzat sa ii difuzeze dreptul la replica in emisiunea de miercuri. Conducerea TVR a motivat ca emisiunea e inregistrata, e ziua nationala si ca e nevoie de acordul conducerii.

„TVR arata, o data in plus, ca e aservita unor practici rele de comunicare prin dezinformarea publicului din ale carui taxe traieste. Cand ‘moderatorul’ arunca piatra in public, nu e necesar acordul conducerii. Cand trebuie sa dea un drept la replica, atunci devine formalist: e necesar sa cerem voie sa informam corect. Fara comentarii”, spune Pruna intr-un comunicat citat de Revista 22.

Iata dreptul la replica:

„In editia din 30 noiembrie 2016 a emisiunii „Romania 9: Tu votezi Romania”, moderata de jurnalistul Ionut Cristache, au fost facute de catre moderatorul emisiunii afirmatii false cu privire la procedura de numire a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Astfel, intre minutele 2:28 – 8:20, moderatorul emisiunii, Ionut Cristache, a afirmat in mod repetat ca reinvestirea in functie a procurorului sef DNA s-ar fi facut cu incalcarea legii.

Numirea procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie se face conform prevederilor art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Astfel, legea prevede ca procurorul sef al DNA este numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Din prevederile legale aplicabile procedurii de numire a procurorului sef al DNA rezulta cu claritate posibilitatea legala de reinvestire o singura data a acestuia. In concluzie, Ministrul justitiei a facut uz de aceasta posibilitate prevazuta expres in legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Resping in mod categoric maniera falsa si manipulatoare in care moderatorul emisiunii, Ionut Cristache, induce ideea ca reinvestirea procurorului sef al DNA s-ar fi facut fara respectarea legii.

Intreaga discutie dedicata acestui subiect denota o ignorare totala si vinovata a prevederilor legale aplicabile, din partea moderatorului. Indiferent daca aceasta ignorare a adevarului este o urmare a necunoasterii sau a relei credinte, consecinta este aceeasi: transmiterea in spatiul public a unor neadevaruri menite sa afecteze politica de combatere a coruptiei in Romania.

Aceasta maniera ignoranta si manipulatoare de prezentare a unei proceduri perfect legale constituie o abdicare de la misiunea televiziunii publice de informare corecta a cetatenilor”, adirma Raluca Pruna.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: