Cristi Danilet a castigat si al doilea proces cu CSM: „Azi, am castigat definitiv, la Curtea suprema”. El a fost exclus de trei ori de CSM din magistratura

politica

Judecatorul Cristi Danilet a anuntat luni ca a castigat al doilea proces cu CSM privind excluderea sa din magistratura.

Concret, Instanta suprema a anulat decizia CSM din mai 2022 prin care Danilet a fost exclus din magistratura pe motiv ca a desfasurat activitati politice prin doua ONG-uri, care criticau partidele de la guvernare.

„Azi, am castigat definitiv, la Curtea suprema, un al doilea proces cu CSM. Anul trecut, in mai 2022, ma sanctionase pentru ca as face parte din doua formatiuni politice – VeDem Just, cu care promovez educatia juridica, si ICDE-Romania Europeana, cu care militez pentru cultura democratica europeana – si ca cele doua asociatii au semnat comunicate de presa impotriva Guvernului. Or, magistratilor le este interzis sa faca politica.

S-au oferit sa ma apere doua avocate: Luminita Tuleasca si Cornelia Lalu. Ele au convins ICCJ ca CSM s-a inselat atunci cand m-a sanctionat cu excluderea din magistratura si au anulat in intregime solutia initiala. Le multumesc doamnelor avocat! Din pacate, inca nu ma pot intoarce la tribunal. In total, am fost sanctionat de trei ori, de fiecare data cu excluderea din magistratura. Pana acum, am castigat doua procese. Mai am unul. Intre timp, pe perioada recursului, inca sunt suspendat din functie”, a scris Danilet, intr-un mesaj pe Facebook.

In mai 2022, Sectia pentru judecatori a CSM a dispus excluderea pentru a doua oara din magistratura a judecatorului Cristi Danilet pentru abateri disciplinare, constand in apartenenta la o formatiune politica si desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu.

Judecatorii care l-au sanctionat pe magistrat si-au terminat intre timp mandatul de membri ai CSM.

Danilet a respins la acea vreme acuzatiile CSM, sustinand ca cele doua ONG-uri care au difuzat comunicate critice la adresa Guvernului sunt asociatii apolitice.

„M-am abtinut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si am aratat ca nu CSM e competent sa stabileasca ce este o formatiune politica, ci legea, care pune in aceasta categorie doar ‘partidele politice’, ‘aliantele electorale’, ‘aliantele politice’ si ‘ONG-urile care reprezinta minoritati si candideaza la alegeri’, ceea ce nu este cazul in speta”, arata Danilet.

De asemenea, el sustinea ca CSM i-a reprosat ca a scris un articol stiintific despre educatie publicat de unul dintre cele doua ONG-uri si ca a participat la o intalnire nepublica a membrilor unuia dintre cele doua ONG-uri, declarat ‘formatiune politica’ de catre CSM.

„Pentru cine nu stie: cele doua ONG-uri sunt infiintate legal, de catre un judecator, ca asociatii neguvernamentale, apolitice si nonprofit. Unul se ocupa de educatia juridica, celalalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desfiintarea lor vreodata pentru ca si-ar fi incalcat statutul propriu”, mai spunea judecatorul.

Cristi Danilet, judecator la Tribunalul Cluj, a mai fost exclus din magistratura de CSM in decembrie 2021 pentru manifestari pe care le-ar fi avut pe mai multe retele de socializare. Este vorba de doua postari pe reteaua de socializare TikTok, despre care Danilet sustine ca nu au legatura cu justitia, ci se refera la viata privata, aminteste Agerpres.

Si in acest caz, Danilet a contestat decizia CSM in instanta, avand castig de cauza.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: