Cristi Danilet anunta ca lui Garbovan i s-au promis de catre PSD mult mai multe: „Sa fim realisti: nimeni cu scaun la cap nu renunta la calitatea de magistrat pentru un post temporar politic”

politica

Judecatorul Cristi Danilet este convins ca Dana Girbovan nu a demisionat din magistratura doar pentru a ocupa postul de ministru al Justitiei. El este convins ca PSD i-a promis mult mai multe.

„Sa fim realisti: nimeni cu scaun la cap nu renunta la calitatea de magistrat pentru un post temporar politic. Intr-o astfel de situatie calculele se fac pe termen lung.

Asadar, intrebarea nu este de ce un magistrat s-ar duce ca ministru. Ci intrebarea este ce i s-a promis magistratului dupa ce nu va mai fi ministru: daca e vorba de revenirea in magistratura, atunci CSM e compromis total, pt ca inseamna ca sustine intelegerile politice subterane (apropo, anul trecut s-a modificat legea pentru ca un magistrat cu minimum 10 ani vechime plecat din functie sa poata reveni apoi doar cu aprobarea CSM, modificare impotriva vointei noastre, iar acum inteleg de ce a trecut…). Daca e vorba de o alta functie politica promisa unei persoane care era magistrat la data „negocierii”, inseamna ca suntem mai naivi decat credem si avem printre magistrati „politicieni sub acoperire”.

Oricum ar fi, ceea ce se intampla in aceste zile e o grea lovitura pentru imaginea justitiei care trebuie sa ramana in afara sedintelor de partid. Sunt absolut sigur ca Inspectia Judiciara si CSM nu vor avea vreo reactie, iar asociatiile pe cale de disparitie obisnuite sa furnizeze magistrati in functii politice vor sustine astfel de demersuri clamand – paradoxal – independenta justitiei”, informeaza Danilet pe Facebook.

Dana Girbovan, propunerea premierului pentru functia de ministru al Justitiei, a anuntat, luni, ca a inregistrat la Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de a se lua act de demisia ei din magistratura.

„Azi, 26 august 2019, la ora 9,00, am inregistrat la Sectia pentru judecatori a CSM solicitarea de a se lua act de demisia mea din magistratura. In toata activitatea de judecator am spus ceea ce am crezut si am crezut in ceea ce spun, chiar daca nu era pe placul unei majoritati de moment. Odata ce am acceptat de principiu propunerea de a conduce Ministerul Justitiei, mi se pare firesc sa imi dau demisia din magistratura, pentru ca procedura efectiva de numire sa poata fi initiata”, a scris Dana Girbovan pe Facebook.

Presedintele PSD, premierul Viorica Dancila, a anuntat vineri ca, potrivit deciziei Comitetului Executiv National, Ana Birchall va fi remaniata de la Ministerul Justitiei, portofoliul urmand sa fie preluat de presedintele UNJR, Dana Girbovan.

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan, a anuntat ulterior ca, in cazul in care numirea sa va fi acceptata de seful statului Klaus Iohannis, va fi deschisa sa colaboreze cu toti factorii decizionali, pentru o justitie independenta si eficienta. Ea a precizat ca nu doreste ca MJ „sa devina subiect de dispute politice si electorale intre palate, ci discutiile publice sa fie pe gasirea de solutii pentru problemele din Justitie”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: