Cristian Diaconescu il anunta pe Dorneanu ca puterea absoluta a CCR a luat sfarsit: „Judecatorul roman va decide in raport cu norma europeana, nu cu Constitutia”

politica

Fostul ministru al Justitiei Cristian Diaconescu afirma ca recentele decizii ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene „nu sunt simple interpretari politice, sunt obligatorii”, el subliniind ca la momentul aderarii la Uniunea Europeana statele membre co-partajeaza cu UE competentele privind justitia.

Prezent miercuri la Ploiesti, liderul PMP Cristan Diaconescu, fost ministru al Justitiei, a comentat recentele decizii ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, afirmand ca, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, statele membre co-partajeaza competentele privind justitia cu UE.

„Aici discutam de aspecte normative in cadrul Uniunii Europene, nu sunt simple interpretari politice, sunt obligatorii, se aplica fara niciun fel de discutie. Un singur comentariu pot sa adaug aici: practic, in momentul in care am intrat in Uniunea Europeana, competentele pe justitie le-am copartajat cu Uniunea Europeana. Aici nu exista un exercitiu suveran al niciunuia dintre statele membre in legatura cu Justitia. Nici preeminenta Uniunii Europene dar, asa cum confirma aici si Curtea de Justitie a Uniunii Europene, nici practica nationala nu trebuie sa incalce normele europene. Sunt, dupa parerea mea, chestiuni foarte semnificative de la care decurg aspecte extrem de importante”, a afirmat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru a facut referire si la decizia privind Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie.

„In legatura cu pronuntarea punctuala in ceea ce priveste Sectia Speciala, ei nu exclud existenta unei asemenea sectii, stabilesc insa o serie de conditii: sa fie justificata constituirea unei astfel de institutii de imperative obiective si verificabile legate de buna administrare a justitiei si, pe de alta parte, sa garanteze ca aceasta sectie nu poate fi utilizata ca instrument de control politic al activitatii judecatorilor si procurorilor si isi exercita competenta cu respectarea cerintelor prevazute de Carta Drepturilor Fundamentale a UE”, a declarat Diaconescu.

In ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare, fostul ministru afirma ca judecatorii CJUE „au stabilit forta juridica obligatorie a MCV-ului”.

„MCV, in opinia Curtii Europene, este egal cu tratatul UE. Orice discutie din aceasta perspectiva in acest moment nu isi mai are baze legale”, spune Diaconescu.

„In baza evaluarii Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in acest moment, judecatorii romani, in relatia cu dreptul european si cu norma europeana, sunt obligati sa nu tina cont nici de norma interna de drept, nici de Constitutie, atunci cand se pune problema ca norma europeana sa fie incalcata. Deci, din perspectiva judecatorului din Romania, este o responsabilitate enorma.

Prevalenta normei europene este decisa de Curtea de Justitie a Uniunii Europene ca fiind absoluta in raport de orice norma interna.

Ce vreau sa va atrag atentia: Curtea de Justitie, cand decide pe o sesizare, nu reprezinta aceasta hotarare doar o trimitere bilaterala. Ceea ce ei stabilesc cu efect normativ se aplica la toate statele membre ale Uniunii Europene”, a mai declarat presedintele PMP, citat de news.ro.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit, marti, ca decizia de instituire a Mecanismului de Coperare si Verificare este obligatorie pentru Romania in toate aspectele sale, iar ”Romania trebuie sa se abtina sa adopte sau sa mentina in vigoare in domeniile acoperite de obiectivele de referinta masuri care ar risca sa compromita rezultatul pe care il prevad aceleasi cerinte si recomandari”.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis, marti, in legatura cu Sectia speciala, ca revine instantelor nationale sarcina de a verifica daca reforma care a condus in Romania la infiintarea unei sectii specializate si normele privind numirea procurorilor incadrati in aceasta sectie nu sunt de natura sa faca sectia mentionata permeabila la influente exterioare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: