Cristian Diaconescu stie si avertizeaza: „Vladimir Putin nu blufeaza. Am condus institutii in Romania”

news

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, avertizeaza ca Vladimir Putin nu blufeaza cand anunta ca este gata sa actioneze in Ucraina pentru a impiedica aceasta tara sa adere la NATO.

„Vreau sa va spun – sigur, este o concluzie personala dintr-o experienta in conducerea unor institutii la un moment dat din Romania, dar mai ales din negocierea directa, pe text, cu Federatia Rusa. Vladimir Putin nu blufeaza. Tot ceea ce actioneaza, poate nu are neaparat consecintele preconizate la un moment dat, dar reprezinta variante prin care incearca sa impuna o anume stare de fapt. Din aceasta perspectiva, ce pot sa va spun, sigur, nu era Vladimir Putin la conducerea Federatiei Ruse, dar din 1992, cand a fost razboiul din Transnistria, toate crizele deschise au fost in jurul Marii Negre, iar preocuparile majore de aparare a securitatii si de descurajare din partea Aliantei Nord-Atlantice s-au organizat si s-au decis in jurul Marii Baltice”, a declarat Diaconescu la B1 TV

El a explicat ca „acest tip de joc este unul extrem de sofisticat, pe mai multe planuri”.

„Interventia in Georgia in 2008-2009, sa nu uitam, a fost facuta pe fundalul crizei datoriilor suverane. In acest moment, America pare intr-adevar concentrata pe zona Indo-Pacific – China, iar europenii sunt destul de divizati, inclusiv in ceea ce priveste relatiile cu Federatia Rusa, si aici mai adaugam si problema energiei. Trebuie vazut un context larg – de ce si cum actioneaza, si care sunt asteptarile.

Astazi se discuta de faptul ca Moscova este nemultumita pentru ca la un moment dat, in 2015, si-a oprit ofensiva in Ucraina, in conditiile in care Germania si Franta au promis un anume tip de intelegere prin care parlamentul de la Kiev, parlamentul ucrainean, asigura un tip de autonomie largita zonei Donbas-Lugansk. Parlamentul de la Kiev a refuzat o astfel de decizie si a luat o alta hotarare, si anume cererea de integrare in NATO. In acel moment, Federatia Rusa a facut un pas in fata”, a adaugat Cristian Diaconescu.

Rusia are temeri legitime cu privire la riscul de stationare a echipamentelor militare americane in apropierea granitelor sale, a declarat miercuri Vladimir Putin. El a afirmat ca inca spera ca discutiile cu Washingtonul pot reduce tensiunile.

Vorbind alaturi de premierul grec Kyriakos Mitsotakis la o conferinta de presa organizata miercuri la Soci, Putin a declarat ca „ar fi o inactiune criminala din partea noastra sa privim fara vlaga tot ceea ce se intampla” in ceea ce priveste perspectiva aderarii Ucrainei vecine la NATO.

Potrivit acestuia, „Rusia duce o politica externa iubitoare de pace, dar avem dreptul sa ne asiguram propria noastra siguranta”. El a sustinut ca armele blocului militar condus de SUA ar putea fi desfasurate tot mai aproape de granitele Rusiei daca Ucraina va adera la UE.

Cu toate acestea, a adaugat Putin, negocierile purtate marti cu presedintele american Joe Biden ar putea totusi contribui la detensionarea tensiunilor care au izbucnit intre Moscova si Washington in ultimele saptamani. „Discutiile au fost foarte deschise, substantiale si constructive. Sper ca partea americana vede rezultatele in acelasi mod. Avem posibilitatea de a continua dialogul, acesta este cel mai important lucru”, a adaugat Putin.

Intrebat despre posibilitatea ca Moscova sa lanseze o invazie impotriva Ucrainei, Putin a spus ca intrebarea este „provocatoare”, insistand ca tara sa va actiona doar in legitima aparare.

„Suntem, bineinteles, ingrijorati de posibila aderare a Ucrainei la NATO, pentru ca acest lucru ar duce la amplasarea de baze militare si trupe pe teritoriul Ucrainei”, a adaugat el.

Citeste si: „Putin se afla pe marginea prapastiei”. Invadarea Ucrainei ar declansa un razboi de guerrilla fara precedent in istorie – Editorial The Washington Post

Oficialii de la Kiev si Washington au emis o serie de avertismente in ultimele saptamani, sustinand ca Rusia ar putea lansa o ofensiva totala impotriva vecinului sau.

Kremlinul a respins in mod constant aceste afirmatii, secretarul de presa al lui Putin, Dmitri Peskov, criticand presupusele planuri de invazie ca fiind „nefondate”, insistand ca retorica face parte dintr-o campanie de „dezinformare” condusa de SUA. Peskov a sustinut ca imaginile din satelit folosite de mass-media occidentala arata echipamente militare la sute de kilometri de granita ucraineana, mai aproape de Belarus.

Biden si Putin au purtat discutii marti printr-o legatura video securizata, Moscova descriind discutiile ca fiind „sincere si de afaceri”. Potrivit Casei Albe, Biden „a exprimat ingrijorarea profunda a SUA si a aliatilor nostri europeni cu privire la escaladarea fortelor Rusiei in jurul Ucrainei si a precizat ca SUA si aliatii nostri vor raspunde cu masuri economice puternice si alte masuri in cazul unei escaladari militare”.

Potrivit unei declaratii a oficialilor rusi, Putin a acuzat ca NATO „face incercari periculoase de a cuceri teritoriul ucrainean” si „isi consolideaza potentialul militar la granitele noastre”. Inaintea intalnirii, presedintele rus a declarat ca va solicita garantii scrise ca blocul nu va incerca sa se extinda mai departe spre est.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: