Cristian Diaconescu vine cu explicatii detaliate. Concret, ce va pierde Romania in urma sanctiunilor UE

politica

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, detaliaza efectele viitoarei rezolutii prin care Romania va fi sanctionata pentru incalcarea standardelor statului de drept. Acesat rezolutie nu poate fi evitata, mai ales dupa prestatia lui Dancila din Parlamentul European, arata fostul ministru.

Intr-un interviu pentru ziare.com, Diaconescu arata ca Dancila si PSD au impins Romania „intr-o zona nefrecventabila” in cadrul UE. Iata care vor fi consecintele.

„Atunci cand ai nevoie, de exemplu, de bani europeni pentru a acoperi 75% din daunele provocate de pesta porcina. Banii astia se aproba undeva repede, cand esti un partener frecventabil. Daca nu, se aproba mai putini decat ceri si dupa mai mult timp, pentru ca trec alte prioritati in fata.

Se poarta negocierile privind Brexit-ul si bugetul, este omeneste sa intelegi ca acolo e nevoie sa se faca o serie de concesii intr-o directie pentru a favoriza alta directie. Si pierzi aceste jocuri cand nu te mai bucuri de credibilitate, cu atat mai mult cu cat nu esti un stat fondator si mare contributor.

In conditiile in care, in mod repetat, esti avertizat privind unele derapaje si raspunzi obraznic si agresiv la aceste semnale, transmise initial nepublic, contrareactia e naturala, nu te poti plange ca au ceva cu tine”, a declarat Diaconescu.

Fostul ministru a explicat apoi si alte modalitati prin care UE va actiona impotriva Romaniaei, din cauza abuzurilor PSD.

„Sunt multe alte parghii cu mult mai eficiente (fata de activarea articolului 7) care pot fi utilizate in astfel de cazuri. Ei sunt informati cu privire la ce urmeaza sa se intample si ar trebui sa inteleaga ca situatia nu poate ramane asa, pentru ca europenii sunt preocupati in primul rand de viitorul Europei.

Sunt domenii de interes in care Romania ar trebui sa fie cat se poate de dedicata obtinerii de sprijin, de facilitati din partea zonei europene. Daca UE constata ca intr-un domeniu de maxim interes atitudinea Bucurestiului e necorespunzatoare, in mod evident vor reactiona.

Europa nu vrea sa creeze precedente, deci trebuie gasite acele parghii care sa determine Bucurestiul sa-si schimbe politicile. Nu cred ca se va putea, dar sper sa gresesc. Sunt elemente de presiune in zona guvernamentala, politica.

(…) Cred ca vor incerca sa adopte acele masuri care, explicate public, sa arate o sanctionare a politicului, vor incerca sa evite societatea romaneasca pentru ca ea, prin toate manifestarile, e clar de partea europeana”, a adaugat Diaconescu.

El a subliniat ca o rezolutie legata de Romania nu mai poate fi evitata.

„Cred ca e prea tarziu, avand in vedere si tipul de prestatie a reprezentantilor Romaniei din PE. Daca politicienii romani isi recunoasteau o serie de erori, promiteau masuri si validau spiritul european, plus niste demersuri de cancelarie pentru care nu au oameni, poate se extindea putin perioada.

Nu vad nicio sansa ca pana in noiembrie sa nu se decida pe baza unui raport si o serie de pasi graduali in legatura cu Romania.

(…) Probabil ca, intr-o prima etapa, se vor referi direct la faptul ca in Romania se adopta masuri care incalca dreptul european in chestiunea sistemului judiciar, ceea ce va rezulta din rapoartele Comisiei de la Venetia, GRECO si mai ales MCV, si la faptul ca legislatia adoptata in Romania nu e conforma cu legislatia europeana”, a concluzionat Diaoconescu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: