Cristian Ghinea a demisionat din conducerea USR: „Ramane simplu membru”. Incearca sa evite orice suspiciune de incompatibilitate

politica

Cristian Ghinea a demisionat din functia de vicepresedinte al USR pentru ca urmeaza sa lucreze la doua proiecte finantate cu banii Parlamentului European, a anuntat marti jurnalistul Mircea Marian.

„Ghinea a demisionat din conducerea USR, ramane simplu membru. Motivul este ca, impreuna cu doi europarlamentari USR, va lucra la doua proiecte finantate cu banii Parlamentului European. El a scris ca opiniile juristilor sunt impartite – daca, statutar, ar trebui sa se retraga din conducerea USR – dar a preferat sa demisioneze”, a anuntat jurnalistul Mircea Marian.

Cristian Ghinea, fost ministru al Investitiilor si Proiectelor Europene, a anuntat in luna septenbrie ca va crea o organizatie care sa monitorizeze si sa asiste implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei.

“Avem o sansa istorica pentru a moderniza Romania viitoarelor cateva generatii, intr-un moment nu tocmai fericit. (…) Solutia mea e sa creez o organizatie dedicata: un think-tank care sa monitorizeze si sa asiste implementarea PNRR. Care sa faciliteze legatura intre analiza de policy si decidenti si sa faciliteze dialogul intre stakeholderi, partide si Parlament. Vom lucra cu fapte si informatii, fara patima politica. Vom urmari jaloanele din PNRR si vom veni cu propuneri despre cum ar trebui sa arate viitoarea lege ca sa respecte textul negociat cu Comisia. Vom fi aici sa depunem marturii daca vom fi intrebati si sa strigam daca nu vom fi intrebati, dar vedem ca lucrurile nu se misca”, a anuntat Ghinea.

Ghinea a mai spus ca “tot PNRR-ul functioneaza ca o masina nemteasca complexa” si ca, daca toate elementele “se imbina la fix, atunci functioneaza beton”, iar daca ceva “se gripeaza, se blocheaza” in intregime.

“Sunt in total 507 jaloane si tinte in PNRR si la fiecare sase luni se poate bloca intreg programul daca nu livram aceste jaloane. Sunt extrem de ingrijorat de partea de implementare. Era oricum dificil sa intri intr-o logica de alocare financiara periodica si conditionata de rezultate. Pur si simplu acest stat nu asa functioneaza. Nu avem o reala bugetare multianuala, nu avem spending reviews (vom incepe sa avem prin PNRR), nu avem finantare per rezultat. Dimpotriva, avem inversul: finantare pe baza istorica si fara niciun audit de rezultat. Cu o administratie anchilozata si cu un sistem politic unde incurajat este blocajul. Si fara criza politica ar trebui sa tii multe mingi in aer ca sa nu se blocheze PNRR”, a mentionat Ghinea.

Totodata, el a anuntat ca 21 astfel de jaloane trebuie atinse pana la finalul acestui an. Printre ele – semnarea acordulurilor cu BEI, FEI si BERD pentru cele 1,3 miliarde euro care sa vina ca injectie rapida in economie prin instrumente financiare, sistemul informatic al MIPE dedicat PNRR si legiferarea intregului mecanism financiar.

Potrivit acestuia, implementarea PNRR ar trebui sa fie “obiectul unui pact national”, deoarece altfel “va fi blocat foarte rapid”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: