CTP, cearta in direct cu Vlad Voiculescu: Ati inundat casa ca sa nu ia foc! Va dati seama ce s-a creat in opinia publica cand oameni au auzit ca se ascund morti? (Video)

actualitate

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu l-a confruntat, vineri seara, pe fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, pentru declaratiile pe care le arunca in spatiul public, fara a avea date concrete.

CTP se refera la faptul ca vineri dimineata, in prima sa conferinta de presa de dupa ce a fost demis, Voiculescu a spus ca si datele referitoare la mortii de COVID sunt gresite, el avansand chiar un scenariu in care ar fii cu mii mai multi.

In timp ce Voiculescu a inistat ca el vorbeste doar de metodologia de raportare, practic ca ar fi doar o problema de formula de calcul, jurnalistul a incercat sa-l faca sa constientizeze impactul pe care asemenea cifre il are asupra perceptiei cetatenilor de rand, mai ales cand e vorba de ceva atat de sensibil, ca decesele cauzate de pandemie.

In discutie a intervenit si jurnalistul Digi24 Claudiu Pandaru, care l-a intrebat daca ar fi facut dezvaluirea si in cazul in care nu era demis. Fostul ministru a spus ca nu, dar a ales sa o faca pentru a evita ca ea sa ajunga sa ”circule pe surse”.

Redam mai jos dialogul care a avut loc vineri seara la Digi24:

Cristian Tudor Popescu: Ati luat in considerare vreun moment posibilitatea ca dvs sa gresiti? Dvs si echipa dvs de investigare… Sa nu fie asa? Sau n-ati luat in niciun moment asta in considerare?

Vlad Voiculescu: Ati dat exemplu mai devreme cu formule matematice. Daca ai o formula pe care o si verifici, la o functie pe care o si verifici cu anumite exemple – va spuneam de spitale -, deci nu, nu am nicio indoiala ca o diferenta exista.

CTP: Da, exista o diferenta. Dar poate sa fie de 1-2-3 sau poate sa fie de mii. Dvs va asumati si faptul ca este vorba de mii.

V.V.: Am zis ca nu poate fi exclus lucrul asta.

CTP: Va dati seama ce s-a creat in opinia publica? Ca nu poate fi exclus. Din nou, folositi aceasta exprimare. Eu va intreb, dle Voiculescu, va dati seama cam ce a creat in opinia publica aceasta declaratie a dvs. acum?

V.V.: Am urmarit reactiile de astazi…

CTP: Nu reactiile politicienilor, nu reactia guvernului, nu! A oamenilor care au auzit ca se ascund morti, pentru ca asa se transmite mesajul. Oamenii care au fost bombardati pana acum cu ideea asta, li s-a strigat medicilor „asasinilor, omorati oamenii in spitale!”, doamnei Moldovan i s-a strigat „mars, criminalo!” si acum dvs spuneti ca in spitalele din Romania – asa se duce mesajul in populatie – sunt oameni omorati si ascunsi din cifre.

V.V.: Nu, nu se intelege asta, scuzati-ma! Ceea ce am auzit spunandu-se chiar de catre unele partide politice este tocmai, mesajul pe dos, mesajul contrar, ca de fapt nu exista atati pacienti.

CTP: Bun, atunci e vorba de dictatura medicilor, astia de inventeaza pandemia de COVID ca sa ne puna zgarda, ca sa ne puna botnita. Asa merge pe dos chestiunea, nu exista morti, de fapt, sunt inventati.

V.V.: Sunteti jurnalist, eu cred ca trebuie sa cautam adevarul intotdeauna, si nu intotdeauna sa ne gandim cum ar fi neaparat bine sa arate ceva si sa avem pretentia ca putem intelege toate straturile.

CTP: Credeti ca este de competenta Procuraturii aceasta informatie a dvs?

V.V.: Nu, cred ca este…

CTP: Nu?!

V.V.: Haideti s-o spunem asa: nu stiu. Dar ce spun eu este ca metodologia trebuie revizuita si modul in care metodologia este aplicata cu siguranta trebuie, de asemenea, revizuita.

CTP: Dle Voiculescu, afirmatia ca e vorba de mii de morti care nu au fost inregistrati…

V.V.: Nu e vorba ca n-au fost inregistrati. Oamenii sunt inregistrati la nivelul spitalelor. Vorbim despre o statistica la nivel national, care s-ar putea, care e foarte probabil, sa fi scapat anumite cifre.

CTP: Asa ceva nu este o infractiune?

V.V.: Nu sunt eu in masura sa spun lucrul asta.

CTP: Nu e infractiune asa ceva? Nu trebuie sa ancheteze Procuratura? Cui i-ati recomandat sa schimbe metodologia de anul trecut? Cine s-o schimbe?

V.V.: Actuala echipa a Ministerului Sanatatii ar trebui sa faca asta si sunt functionari publici care…

CTP: Nu, nu, ati recomandat premierului Citu, liberalilor, lor le-ati recomandat sa schimbe.

V. V.: Este o metodologie facuta anul trecut, asta am indicat si actualul premier, care este ministrul sanatatii, ar trebui sa aiba grija ca investigatia pornita acum cateva zile sa continue mai repede.

CTP: Perfect. Dvs spuneti ca raportarea, fie cu rea intentie, fie fara rea intentie, deci e vorba de o greseala sau de o premeditare, cu diferenta de mii…

V.V.: Va intrerup, nu vad niciun motiv care sa justifice aceasta rea intentie, nu vad cine ce ar avea de castigat din asta.

CTP: Exista notiunea de omor din culpa, care nu presupune intentie. E tot de natura Procuraturii. E vorba de morti care nu au fost comunicati corect populatiei acestei tari si considerati ca asta nu e o infractiune…

V.V: In spital, exista o raportare clara, care merge catre …

CTP: Deci, nu trebuie sa existe o ancheta a Procuraturii.

V.V.: Nu pot sa spun eu lucrul asta. Ce e important pentru noi, pentru guvernul Romaniei, pentru noi toti este ca modul in care este gestionata pandemia sa fie bazat pe cifre, pe adevar. Or, nu e prima data cand spun ca cifrele trebuie sa reflecte realitatea si in cazul acesta, cifrele nu reflecta realitatea.

CTP: Da, dar asta inseamna mintirea oamenilor, a cetatenilor. Nu inseamna asta?

V.V.: Si nu trebuie sa gasim adevarul?

CTP: Ba da, cu Procuratura sau nu?

V.V.: Cu cine doreste, dar pana una-alta, nu trebuie sa vina Parchetul sa faca niste verificari banale. Lucrurile nu sunt atat de complexe, exista o metodologie care trebuie regandita (…)

Am aflat acum nu mai mult de 10 zile. Cu dl. Barna am avut o discutie abia acum cateva zile. Inainte sa vorbesti cu orice alt decident ar trebui sa-ti faci temele. Noi n-am apucat sa terminam aceasta investigatie, respectiv sa vedem, macar pe o perioada de trei luni in urma, care este aceasta diferenta. Odata ce avem o dimensiune a acestei probleme, evident ca lucrurile acestea trebuie sa mearga catre vicepremier, premier, presedinte. E o problema serioasa (…)

Claudiu Pandaru: Daca nu ati fi fost revocat din functie, ati fi facut publica aceasta informatie?

V.V: Nu, as fi continuat investigatia si odata ce lucrurile ar fi fost finalizate, as fi facut publice datele.

Claudiu Pandaru: Si atunci astazi de ce ati facut-o?

V.V: Din mai multe considerente. Informatia este la dl. Citu inca de ieri (…) Am facut-o publica azi, pentru ca sunt deja 10-15 persoane in Ministerul Sanatatii care stiu lucrurile astea. Am preferat sa spun foarte clar ca este o problema de metodologie si cred ca trebuie sa evitam orice discutie despre o „conspiratie”. Nu este nicio conspiratie. E o raportare care este facuta corect la nivelul spitalului si care nu a fost corect transmisa mai sus. E o problema importanta, care trebui verificata cu celeritate si trebuie sa vedem care sunt cifrele reale, atata tot. Mi s-a parut mai responsabil sa spun eu lucrurile decat ca informatia sa fie circulata pe surse si sa avem tot felul de suspiciuni si atat eu, cat si actuala echipa de la Ministerul Sanatatii sa trebuiasca sa dam explicatii pe un punct sau altul.

CTP: Si a fost mai bine sa o spuneti dvs fara sa puteti sa dati explicatii, ca nu puteti sa aduceti dovezi, nu puteti sa aduceti cifre in clipa de fata…

V.V.: Cei care sunt in masura sa aduca cifre, sa aduca dovezi si sa verifice si sa ne dea amplitudinea chestiunii sunt in momentul asta la Ministerul Sanatatii.

CTP: Domnule Voiculescu, ati inundat casa ca sa nu ia foc!

Vlad Voiculescu: Nu e adevarat! Iertati-ma, lucrurile sunt clare, problema exista. Mai devreme sau mai tarziu, lucrurile trebuie corectate. Nu impartasesc aceasta idee ca adevarul – si v-am urmarit interventiile, am intotdeauna de invatat – dar aceeasi discutie a fost legata si de indicatorii incidentei la nivelul unei localitati. Ati spus atunci ca nu era momentul, asta ne preocupa acum? Nu exista un moment pentru transparenta si pentru adevar din punctul meu de vedere, nu vreau sa sune exagerat. Cred ca gestionarea pandemiei trebuie sa se bazeze pe date si pe opiniile specialistilor si peste asta vine, intr-adevar, stratul politic, pentru ca politicienii trebuie sa ia decizii pentru oamenii care i-au votat, dar daca datele pe care trebuie sa-ti bazezi deciziile sunt eronate – si nu spun false, falsificate, n-am spus niciodata asta – fie din cauza unor probleme de metodologie, fie din cauza unor probleme de aplicare a metodologiei, lucrurile astea trebuie rectificate. (…) Ideal, as fi vrut sa termin investigatia si apoi sa comunicam ca guvern realitatea si sa mergem mai departe. Ascunderea acestui lucru nu este o optiune.

CTP: Pai, nu-l ascundeati, il comunicati premierului!

V.V.: Este deja comunicat premierului.

CTP: Deci, nu era ascuns. Se desfasura aceasta investigatie, cu stiinta tuturor organelor, ca nu sunteti totusi singur in povestea asta!

V.V.: Este in spatiul public, este articulat, sper ca am reusit s-o articulez ca o problema de metodologie. Altfel, decat sa iasa dintr-un cerc relativ mare de persoane care cunoaste deja problema… Experienta mea de la Ministerul Sanatatii, si din 2016, si din ultimele luni este ca orice parasea usa cabinetului meu era in presa in circa 15-30 de minute. Nu am niciun argument sa cred ca aceasta informatie, care e foarte recenta, ar fi ramas…

CTP: Pai, si daca nu ramanea, era pe surse, era prin presa, nu se stia cine a spus-o, in vreme ce acum, ati spus-o dumneavoastra! In niciun caz n-ar fi starnit un asemenea efect!

V.V.: Eu cred ca trebuie sa ne asumam lucrurile, daca m-ati fi intrebat, pe surse, eu ce as fi putut sa spun? Sa luam scenariul acesta: cineva afla si ma intreba pe mine astazi, la pranz, ce spun despre asta.

CTP: Este o investigatie in curs!

V.V.: „Ministrul sanatatii recunoaste ca…”

CTP: Aia e treaba presei sa spuna asta, dar nu spuneati dvs! Dvs. spuneati: este un subiect in discutie, o investigatie in curs.

V.V.: Este modul in care am inteles…

CTP: Ati spus insa sigur: mii de oameni, n-am nicio indoiala! Asta ati comunicat!

V.V: Am spus ca nu poate fi exclus si am spus ca da, n-am nicio indoiala ca sunt diferente, dar…

CTP: Bun, e clar! O.K.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: