Cristina Pruna: „Am o veste proasta pentru PSD si AUR: nu ma las intimidata de circul lor ieftin din Camera Deputatilor”

politica

Cristina Pruna, presedintele sedintei Camerei Deputatilor in care a fost respinsa motiunea simpla impotriva lui Cristian Ghinea, anunta ca nu se lasa intimidata de amenintarile cu plangeri penale lansate de Alfred Simonis si George Simion.

„Am o veste proasta pentru PSD si AUR: nu ma las intimidata de circul lor ieftin din Camera Deputatilor!

Am condus sedinta de plen, iar in cadrul acestei sedinte motiunea impotriva lui Cristian Ghinea a fost respinsa cu 171 de voturi contra, 143 pentru si o abtinere.

Respingerea motiunii a declansat un circ in Camera Deputatilor, cu domnii Simonis (PSD) si Simion (AUR) personaje principale care au inceput sa urle de la tribuna ca voturile de pe tableta nu trebuiau luate in considerare.

Este a treia motiune simpla votata in Camera Deputatilor cu acest sistem si pana acum parlamentarii

PSD si AUR nu au semnalat vreo problema. Pentru ca nu este nicio problema. Amenintarile cu plangerile penale nu ma intimideaza!

PSD trebuie sa invete lectia opozitiei, imi imaginez ca e foarte greu dupa 4 ani in care s-au folosit de majoritatea parlamentara ca un tanc pentru a vota toate mizeriile in parlament. AUR trebuie sa invete sa nu mai copieze dupa PSD”, a transmis Cristina Pruna.

Liderii deputatilor PSD si AUR au sustinut, marti, ca motiunea simpla impotriva ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a fost adoptata de plen, deoarece nu trebuie luate in calcul voturile date pe tableta.

Liderul grupului parlamentar al PSD, Alfred Simonis, a declarat, dupa ce presedintele de sedinta, Cristina Pruna, a anuntat ca motiunea a fost respinsa, ca nu trebuie sa se ia in calcul voturile care au fost date pe tableta.

„Cred ca ar fi bine sa reveniti asupra anuntului pe care l-ati facut ori sa chemati liderii grupurilor parlamentare sa vedeti adevarata interpretare a regulamentului in sensul acesta. Vreau sa se consemneze faptul ca motiunea simpla impotriva ministrului Ghinea a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor. Potrivit articolului 129 din Regulamentul Camerei Deputatilor, putem dezbate si vota prin mijloace electronice strict actele normative. Motiunea simpla nu este un act normativ. Rezultatul pe votul din sala ne arata o diferenta de peste 20 de voturi in favoarea adoptarii motiunii simple. Prin urmare, doamna presedinte, (…) nu puteti lua in calcul, potrivit regulamentului, voturile date pe tableta. Colegii dumneavoastra chiulangii trebuiau sa fie in sala sa il sustina pe Cristian Ghinea. Motiunea simpla nu este act normativ. Asta inseamna ca nu aveti dreptul sa luati in calcul voturile online, prin urmare sa plece Ghinea. Motiunea simpla a fost adoptata”, a spus Simonis.

Liderul grupului parlamentar al AUR, George Simion, a afirmat si el ca motiunea a fost adoptata.

„Conform Regulamentului Camerei Deputatilor, aceasta motiune simpla a trecut. Doamna presedinte de sedinta, daca nu anuntati corect conform Regulamentului Camerei rezultatul votului deputatilor prezenti, este abuz in serviciu, asa ca va rog sa anuntati corect rezultatul”, a transmis Simion.

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Ulterior, Simion le-a declarat jurnalistilor ca voturile electronice prin tableta nu sunt legale si ca motiunea simpla a trecut.

„Era de datoria arcului guvernamental sa isi aduca parlamentarii la munca, in sala de plen. Nu si i-a adus, asteptam demiterea domnului Ghinea, daca nu, vom protesta inclusiv refuzand sa asiguram cvorum la anumite sedinte – este o sedinta de plen reunit acum, vom scoate cartelele in semn de protest. AUR a fost votat de 10% dintre romani in decembrie si este de datoria noastra sa ne aparam votul”, a declarat Simion la Parlament.

Potrivit acestuia, ministrul Ghinea a refuzat sa raspunda la unele intrebari legate de domeniul sau care i-au fost puse cu o zi in urma.

„Noi cerem sa se revina la legalitate, pentru ca am constatat nu doar acest vot. Pe parcursul acestei sesiuni parlamentare au fost mai multe cazuri in care nu trebuia acceptat votul electronic si a fost acceptat”, a adaugat deputatul AUR.

In replica, liderul grupului PNL, Gabriel Andronache, a spus ca motiunea a fost respinsa, deoarece votul a fost deschis, prin mijloace electronice.

„Ar fi bine sa va uitati ce inseamna vot prin mijloace electronice. Din perspectiva aceasta, avem doua modalitati de exprimare a votului prin mijloace electronice: vorbim despre votul cu cartela pe care l-ati exercitat si nu ati exercitat votul prin ridicare de mana si la acesta se adauga votul pe tableta. Singura situatie in care s-a votat strict pe tableta a fost cea din perioada de urgenta. Nu confundati perioada de urgenta cu situatia actuala. A fost vot prin mijloace electronice, vot deschis, ca atare votul consemnat de doamna presedinte de sedinta este votul corect. Motiunea a fost respinsa”, a explicat Andronache.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: