Cristina Tarcea lupta din rasputeri sa impiedice CCR sa faca un nou abuz de putere. Scrisoare adresata lui Valer Dorneanu

news

Presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a transmis Curtii Constitutionale o scrisoare in care arata pozitia Retelei Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din Uniunea Europeana in privinta completurilor specializate pe cauze de coruptie. Vineri, CCR va dezbate din nou sesizarea lui Iordache, al carei scop este anularea condamnarii lui Liviu Dragnea.

Reteaua Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din Uniunea Europeana a raspuns unei intrebari puse de Cristina Tarcea, in contextul in care CCR se va pronunta vineri asupra unui posibil conflict de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pe tema completurilor specializate.

In document se arata ca, cu exceptia Austriei, „Curtile Supreme afiliate Retelei Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din Uniunea Europeana nu au completuri specializate in cauze de coruptie”.

„Cu referire la dosarul nr. 642E/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a adresat la data de 12 aprilie urmatoarea intrebare Retelei Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din Uniunea Europeana: Dispuneti la nivelul Curtii Supreme sau la nivelul altor instante nationale de completuri specializate in cauze de coruptie?”, se precizeaza in adresa transmisa CCR.

Potrivit documentului, au fost primite 19 raspunsuri, acestea fiind grupate pe trei categorii.

1. 13 state care nu au la nivelul Curtii Supreme, nici la nivelul altor instante inferioare completuri specializate in cauze de coruptie: Germania, Lituania, Danemarca, Ungaria, Irlanda, Suedia, Olanda, Polonia, Finlanda, Cipru, Norvegia, Spania, Marea Britanie.

2. 5 state care nu au la nivelul Curtii Supreme completuri specializate in cauze de coruptie, dar au la nivelul altor instante fie completuri specializate, fie judecatori specializati: Croatia, Slovacia, Cehia, Grecia, Slovenia. Slovenia are sectii specializate la nivelul a 4 instante, competente sa judece mai multe categorii de infractiuni, printre care si infractiuni de coruptie.

3. Austria are la nivelul Curtii Supreme completuri specializate in cauze de coruptie.

Concluzie. Cu exceptia Austriei, Curtile Supreme afiliate Retelei Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din Uniunea Europeana nu au completuri specializate in cauze de coruptie”, se mai arata in adresa trimisa CCR.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: