Cristina Tarcea se retrage cu totul. In locul ei la sefia Curtii Supreme ar putea veni o judecatoarea care a avut dosar pentru coruptie

news

Singurul magistrat care si-a depus candidatura pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) este judecatorul Corina Corbu, judecata si achitata intr-un dosar de coruptie, in timp ce actualul presedinte al instantei supreme, Cristina Tarcea, nu si-a depus dosarul pentru un nou mandat.

La finalul lunii mai, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declansat procedura pentru ocuparea functiei de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in conditiile in care mandatul Cristinei Tarcea va expira in luna septembrie. Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Cristina Tarcea nu si-a depus candidatura pentru un nou mandat, singurul dosar inregistrat la CSM fiind cel al judecatorului Corina Corbu.

In vara anului trecut, judecatoarea Corina Corbu a fost achitata definitiv de instanta suprema intr-un dosar de coruptie in care a fost judecata alaturi de magistratii Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat reluarea activitatii sale in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal a ICCJ, dupa ce fusese suspendata, in iulie 2014, ca urmare a trimiterii in judecata. In urma deciziei de achitare, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Corinei Corbu in functia de presedinte al Sectiei de contencios administrativ din instanta suprema, pe o perioada de trei ani.

Potrivit anuntului CSM, candidatii pentru functia de sef al Inaltei Curti vor sustine, in fata Sectiei pentru judecatori, un interviu care consta in sustinerea planului managerial si verificarea aptitudinilor manageriale si de comunicare, fiind vizate capacitatea de organizare, rapiditatea in luarea deciziilor, resistenta la stres, capacitatea de analiza, sinteza, previziune, strategie si planificare pe termen scurt, mediu si lung etc.

De asemenea, Sectia pentru judecatori va verifica si cunostintele specifice functiei de presedinte al ICCJ.

Mai mult despre: ,

Comentarii: