Cristoiu musca mana sefilor de la Antena 3 si RTV. Ii acuza de „slugarnicie baloasa” si ii face „cersetori”

news

Ion Cristoiu ataca violent televiziunile de stiri pentru ca au transmis in direct conferinta de presa a premierului Orban de luni seara. El le acuza de slugarnicie pentru ca sunt beneficiare a OUG de sprijinire a presei. Insa cele mai mari beneficiare sunt chiar Antena 3 si Romania TV, posturi cu care „maestrul” are contracte de colaborare.

„Presa Miluita s-a napustit deja sa pupe mina Conasului de la Victoria”, scris Cristoiu pe blogul sau.

Cristoiu tine sa isi manifeste „dispretul” fata de televiziunile care vor incasa bani de la Guvern. Nu e „presa mituita” ci „miluita, caci mituita presupune un anume respect, pe cind miluita un mare dispret”, scrie Cristoiu si despre Antena 3 si Romania TV.

Postarea lui Ion Cristoiu:

Intr-o vreme, in preajma marilor sarbatori ma trezeam ca sunau la usa niste concetateni, a caror etnie n-as vrea s-o divulg, din motive de ceea ce se numeste corectitudine politica. Din cite-mi amintesc sustineau ca au fost printre cei care-mi luasera gunoiul ca lucratori la Salubritate. De fiecare data se infiintau la usa sub pretextul urarilor, in realitate pentru a le da niste bani. Si de fiecare data le dadeam. Stiam ca nu de dragul sarbatorilor mele veneau, ci de dragul de a smulge de la mine parale. Si cu toate acestea le dadeam. De ce? Pentru ca in clipa cind ieseam afara se napusteau sa-mi pupe mina. Era ceva groaznic. Nu suport nici sa se ploconeasca oarecum cineva in fata mea, d-apoi sa-mi pupe mina.

Mi-am amintit de scena asta oribila cind am vazut, luni seara, ca timp de o ora si jumatate, in prime time, televiziunile de stiri, site-urile, radiourile chiar si cele regionale au transmis in direct Bilantul facut de Ludovic Orban la implinirea a sase luni de guvernare. Nu intimplator am precizat in prime time. E partea cea mai pretioasa a unei televiziuni si prin asta cea mai aducatoare de bani prin publicitate. Cu toate acestea televiziunile de stiri au transmis in direct un Document strict electoral al Guvernului PNL. Bilantul a nu stiu cite luni de guvernare.

(…) Asadar Romania n-a iesit luni, 4 mai 2020, din starea de urgenta. Si cu toate acestea Ludovic Orban a facut un bilant. De ce? Pentru ca tocmai a miluit presa cu niste parale. Iar presa, asa cum s-a vazut din transformarea unui eveniment electoral al Guvernului intr-un eveniment planetar de tipul unui discurs de presedinte american prin care se anunta inceperea celui de-al treilea razboi mondial, s-a grabit sa pupe mina conasului. Asemenea celor de la Salubritate, care se grabeau sa-mi multumeasca inainte de a primi banii.

Si nu e singurul semn ca presa miluita (nu mituita, mituita presupune un anume respect, pe cind miluita un mare dispret) s-a grabit sa pupe mina Conasului de la Victoria. Duminica, televiziunile de stiri l-au cultivat pe Ionel Danca, seful cancelariei premierului. Nu intimplator. Ionel Danca e cel care s-a ocupat de aranjarea OUG prin care presa a fost miluita. Cu mici exceptii (Libertatea, de exemplu) presa ocoleste orice critica a Guvernului din perioada Crizei. Nu sint nici macar semnalate afacerile de coruptie pe scara larga, abuzurile. Pupatul miinii explica si absenta oricarei reactii la inchiderea abuziva a unor site-uri de catre ANCOM la ordinele MAI.

Judecind la rece, nu cred ca banii pe care-i asteptau cei de la Salubritate meritau coborirea lor pina la pupatul minii. Oricum le dadeam bani si fara sa fi facut asta. Ei insa erau obisnuiti cu pupatul minii. Le facea chiar placere sa se dedea la asa ceva.

Am vrut sa vad ce a primit presa in schimbul acestei reactii de slugarnicie baloasa. O slugarnicie care afecteaza nu numai presa miluita, dar si presa care a refuzat sa se lase miluita, pentru ca opinia publica nu face deosebiri cind e vorba de presa. Ea stie din declaratiile guvernului ca presa a primit un ajutor substantial. Si daca asta afla opinia publica in conditiile in care nici o alta categorie profesionala din Romania n-a primit un asemenea ajutor pentru a face fata Crizei, cum sa nu se creada ca tot ce se scrie in ziare, tot ce se da la televiziuni nu tin de presa independenta, ci de presa guvernamentala?! Pentru a vedea ce a primit presa ca sa se coboare pina la pupatul minii, am citit cu creionul in mina OUG despre care Guvernul spune ca a dat un ajutor financiar presei aflate in dificultate din cauza Crizei.

Titlul OUG e acesta:

„ORDONANTA DE URGENTA pentru organizarea si desfasurarea unor campanii de informare publica In contextul situatiei epidemiologice determinate de raspindirea COVID”

Din cite de vede, titlul anunta o campanie de informare publica dusa de Guvern in cadrul masurilor de lupta impotriva Coronavirus. OUG a fost aprobata in sedinta de Guvern din 30 aprilie 2020. Romania e, asemenea tuturor statelor europene spre sfirsitul Crizei. O campanie de informare ar fi avut justificare pe la jumatatea lui martie cind s-a decis starea de urgenta. Atunci ar fi fost justificata alocarea unei sume de peste 50 de milioane de euro pentru campania de informare a populatiei. OUG au in chip obligatoriu o prefata prin care se justifica urgenta. Ce scrie in aceasta justificare a urgentei?

„In contextul circumstantelor exceptionale generate de raspindirea puternica a virusului SARS-CoV-2, cu consecinte deosebit de grave asupra vietii economice si sociale,

Avind in vedere efectele economice deosebit de grave generate de inchiderea integrala sau partiala a activitatii economice din sectorul privat din Romania, cu impact deosebit de grav asupra functionarii institutiilor mass-media,

Constatind ca se impune de urgenta derularea unor campanii nationale si locale de informare publica, tintite catre cetateni, in scopul constientizarii riscurilor de imbolnavire si cresterii gradului de conformare voluntara la normele sanitare si sociale impuse de autoritatile competente, in vederea limitarii extinderii raspindirii virusului dupa incetarea starii de urgenta,

Retinindu-se necesitatea respectarii de catre Guvern a obligatiei constitutionale prevazuta la art.31 din Legea fundamentala, potrivit careia «Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal.»

Luind in considerare ca, pe fondul incetinirii activitatilor economice, cea mai mare parte a institutiilor care activeaza in domeniul mass-media si al publicitatii si-au diminuat incasarile semnificativ, iar in lipsa unor campanii de informare sustinute financiar, activitatea institutiilor mass-media ar putea fi grav afectata, cu consecinte negative in ceea ce priveste asigurarea dreptului la o informare corecta si echilibrata a cetatenilor intr-o perioada critica in care nevoia de informare este esentiala.”

Pina aici lecturind ai toate temeiurile sa ametesti. Nu se spune precis de ce a fost nevoie de OUG. Pe deoparte se vorbeste de necesitatea unei campanii de informare publica de catre guvern, pe de alta, de necesitatea ajutorarii presei. Numai ca potrivit continutului nu e vorba de nici un ajutor dat presei aflate in dificultate. In toate tarile occidentale exista practica inchirierii de catre guverne, de catre oficialitati a unui spatiu in ziare pentru a publica in hotarele lor, contracost, documente si pozitii oficiale. Potrivit OUG presa nu primeste pe gratis ajutorul. Presa se inscrie la Guvern pentru a primi comenzi de publicitate.

Ticalosia celor din presa care au acceptat aceasta miluire sta in faptul ca informatiile date de guvern nu sint marcate cu P, pentru a arata cititorilor ca e vorba de un spatiu inchiriat de guvern. Aceste informatii sint prezentate de presa ca fiind ale redactiilor, prin urmare ca exprimind pozitia presei independente fata de politica guvernului in administrarea Crizei. Informarea populatiei cu toate regulile de urmat a fost facuta pe gratis de toata presa si inaintea acestei OUG. De ce mai era nevoie de OUG? Raspunsul ni-l da partea a doua a justificarii:

„Constientizindu-se ca momentul incetarii starii de urgenta trebuie pregatit de catre autoritatile statului roman, atit prin masuri economice si sociale, cit si prin campanii de informare publica prin toate mijloacele de comunicare in masa,

Tinind cont de faptul ca este absolut necesar si urgent ca informatiile de interes public privind masurile adoptate de Guvern in vederea reluarii activitatilor economice si protectiei sanitare trebuie sa fie difuzate consistent si cit mai rapid, pentru a-si produce efectele favorabile imediat dupa incetarea starii de urgenta, orice intirziere in adoptarea acestui cadru normativ putind produce consecinte deosebit de grave la nivel social si economic”.

Campania va dura patru luni de acum incolo. E limpede astfel de ce Guvernul plateste o campanie de informare in privinta Coronavirus acum, cind s-a incheiat Criza. In perioada urmatoare, Guvernul va trebui sa ia masuri economice si sociale pentru reluarea activitatilor social economice, Aceste masuri sint din start supuse controversei politice. Masurile din perioada Crizei erau de regula sanitare. Ele nu tineau de un program politic. Masurile de relansare a economiei sint eminamente politice.

Fata de acestea presa trebuie sa ia atitudine si mai mult sa publice si punctele de vedere ale Opozitiei. Numai ca prin banii primiti presa independenta va trebui sa redea, fara semnul P, pozitia exclusiva a Guvernului fata de iesirea din Criza. Timp de patru luni sase luni de acum incolo, pina in noiembrie 2020, cind vor avea loc alegeri parlamentare, prin acceptarea miluirii guvernamentale, presa va fi un instrument de propaganda electorala a Guvernului, a PNL si a lui Klaus Iohannis. Numai ca banii pentru aceasta propaganda electorala provin din Bugetul Romaniei si nu din cel al lui Ludovic Orban sau al PNL. Bani care ar putea fi folositi in alte domenii, inclusiv in Sanatate. Asistam asadar la o deturnare penala de fonduri. Din banii proveniti din taxele si impozitele noastre, un partid politic isi plateste o campanie electorala.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: