Criza din Est, Iohannis convoaca CSAT dupa intalnirea cu Ciuca. Moscova cere ca NATO sa se retraga cu totul din Romania

news

Klaus Iohannis, discurs, Parlamentul European, Strasbourg, This is Europe

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a convocat sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, incepand cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, a anuntat vineri Administratia Prezidentiala.

Pe ordinea de zi a sedintei sunt incluse subiecte referitoare la:

Situatia de securitate in Zona Extinsa a Marii Negre si pe Flancul Estic al NATO;
Masuri privind dezvoltarea capacitatilor de raspuns la noile provocari ale mediului de securitate si cresterea rezilientei.

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit vineri cu prim-ministrul Nicolae Ciuca pentru a discuta situatia de securitate de pe Flancul Estic.

Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) a respins vineri declaratiile Ministerului de Externe al Federatiei Ruse privind prezenta militara aliata pe Flancul Estic al NATO, pe care le considera „inoportune si lipsite de orice fundament”.

MAE reaminteste, intr-un comunicat transmis, vineri, ca prezenta NATO in statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai inalt nivel de catre liderii aliati si implementate de structurile aliate politice si militare responsabile in acest sens, este o reactie strict defensiva la comportamentul tot mai agresiv al Federatiei Ruse in Vecinatatea Estica, mai ales incepand cu anul 2014, cand teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de catre Rusia.

„Acest comportament continua sa se intensifice in prezent, in ciuda incercarilor NATO de a se angaja in dialog constructiv”, adauga MAE.

MAE arata ca solicitarea ca postura fortelor NATO in toate statele Aliantei care au aderat dupa 1997, inclusiv trupe, sa fie redusa conform cerintelor Moscovei figureaza deja in propunerile Rusiei cu privire la securitatea europeana, facute publice in luna decembrie 2021.

„Aceasta solicitare a fost deja respinsa fara echivoc ca inacceptabila de catre Alianta Nord-Atlantica atat public, cat si in cadrul dialogului NATO cu Rusia si, respectiv, SUA-Rusia. O astfel de solicitare este inadmisibila si nu poate face obiectul unei negocieri, avand in vedere ca postura de descurajare si aparare este nemijlocit conectata cu, si este parte intrinseca a mecanismului de aparare colectiva al NATO, asupra caruia niciun stat tert nu poate avea drept de veto. Aliatii au mentionat ferm ca vor continua politica de consolidare a securitatii si apararii colective, inclusiv prin prezenta trupelor aliate pe teritoriul aliatilor estici”, precizeaza in sursa citata.

De asemenea, in comunicat se arata ca alaturi de aliatii sai, Romania va continua sa sustina ferm, cu argumente bazate pe evolutiile de securitate din Vecinatatea Estica, importanta intaririi Flancului Estic, sens in care autoritatile romane au salutat anunturile recente ale SUA si Frantei privind intentia de amplasare de trupe in Romania, ca parte a posturii de descurajare si aparare aliate.

„Totodata, Romania isi exprima speranta ca procesul de dialog deschis cu Federatia Rusa in aceasta perioada va continua si va conduce la dezescaladarea situatiei de securitate, spre beneficiul intregului spatiu euroatlantic”, conchide MAE.

Garantiile de securitate pe care Rusia cauta sa le obtina de la Occident includ prevederi care presupun plecarea fortelor NATO din Romania si Bulgaria, a anuntat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, informeaza Reuters.

Moscova a cerut garantii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit carora blocul militar va inceta sa se mai extinda si va reveni la granitele sale din 1997.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: