Criza majora in SUA. Trei sectii de politie au fost incendiate in Minneapolis. Trump ameninta cu deschiderea focului

externe

Trei sectii de politie a fost incendiate, joi noapte, in Minneapolis, in a treia noapte de proteste masive ca urmare a uciderii unui barbat de culoare, George Floyd, de catre politisti.

Sectiile de politie au fost vandalizate si apoi incendiate, anunta CNN. Protestatarii au ridicat baricade atat pe strazile din Minneapolis cat si pe cele din St. Paul, orasul geaman invecinat. Peste 500 de membri ai Garzii Nationale sunt mobilizati si pregatiti sa intervina daca violentele vor continua.

In St. Paul au fost jefuite peste 170 de magazine, a anuntat politia locala.

Presedintele Donald Trump a avertizat ca fortele de ordine ar putea deschide focul daca jafurile nu inceteaza: „Cand incep jafurile, incep si focurile de arma”.

„Acesti golani dezonoreaza memoria lui George Floyd, nu voi permite asa ceva. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Tim Walz si i-am spus ca armata este in drum spre ei”, a mai scris Trump pe Twitter.

Proteste similare au izbucnit si in alte mari orase din SUA.

Familia lui George Floyd, in varsta de 46 de ani, decedat in urma unei arestari brutale a carei inregistrare video a devenit virala, a cerut miercuri ca politistii implicati sa fie inculpati pentru omucidere.

Cei patru au fost concediati, dar sunt anchetati in libertate.

Primarul din Minneapolis, Jacob Frey, s-a intrebat miercuri „de ce omul care l-a ucis pe George Floyd nu este in inchisoare”. „Daca dvs. sau eu am fi facut acest lucru, in momentul acesta am fi fost dupa gratii”, a afirmat primarul.

Un video filmat luni de o trecatoare arata cum un agent il tine la sol pe Floyd timp de mai multe minute, cu un genunchi pe pieptul barbatului, care se plange ca nu mai poate respira. Agentul, un alb, ii raspunde sa stea calm, iar un al doilea politist ii tine la distanta pe trecatorii care incep sa se stranga, in timp ce cel tintuit la pamant inceteaza sa se mai miste si pare inconstient.

Alte inregistrari nou aparute par sa elimine ipoteza avansata de politie in sensul ca George Floyd, banuit ca incercase sa plaseze o bancnota de 20 de dolari falsa, s-ar fi opus arestarii. Imaginile preluate de camerele de supraveghere ale restaurantului in fata caruia a fost arestat il arata cu mainile incatusate la spate si mergand spre masina patrulei de politiei, condus de un politist, dar fara a opune rezistenta.

Numeroase personalitati au denuntat un comportament violent nejustificat din partea politistilor impotriva unei persoane de culoare. Senatoarea afro-americana Kamala Harris, fost procuror, a evocat un „act de tortura” si o „executie publica” intr-o societate marcata de rasism.

Mai mult despre:


Comentarii: