externe

Criza politica continua in Bulgaria. Partidul GERB al lui Boiko Borissov termina cu putin inaintea coalitiei pro-occidentale

In urma numaratorii finale, GERB a obtinut 26,5% din voturi, iar coalitia pro-occidentala condusa de Continua schimbarea (PP) si Bulgaria Democratica a obtinut 24,9%, scroe Politico.

Aceste rezultate semnaleaza reluarea discutiilor pentru coalitie, spre disperarea alegatorilor care au fost la urne de cinci ori in ultimii doi ani.

Ultimul tur de scrutin a fost vazut de multi ca un test decisiv pentru GERB, al carui lider Boiko Borissov a fost prim-ministru din 2009 pana in 2021, pana cand au izbucnit proteste la nivel national din cauza rolului guvernului sau in coruptia galopanta din tara.

„Continuam Schimbarea”, condusa de Kiril Petkov si Asen Vasilev, absolventi de Harvard, si „Bulgaria Democratica”, condusa de Hristo Ivanov, au facut campanie pe baza promisiunii de a face din Bulgaria o „tara europeana”, prin ridicarea standardelor de sanatate si educatie si prin independenta sistemului judiciar.

Intre timp, partidul nationalist „Renasterea”, care este pro-Rusia, anti-NATO si anti-UE, a ocupat locul al treilea cu 14,4%, in crestere cu cateva procente fata de alegerile precedente din octombrie.

O mare coalitie intre GERB si PP este putin probabila, in ciuda faptului ca cei doi sunt apropiati din punct de vedere ideologic, deoarece in timpul celor sapte luni de mandat ale lui Petkov ca prim ministru, Borissov a fost arestat sub suspiciunea de santaj.

Daca tara nu reuseste sa investeasca un guvern functional, ar putea submina sperantele sale de a adera intr-o zi la zona euro si de a utiliza in mod eficient ajutorul de redresare COVID al UE.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

6 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

9 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

9 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

9 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

9 ore ago