Criza refugiatilor, incidente GRAVE. Ungaria si Croatia, la un pas de conflict ARMAT

news

Autoritatile ungare au anuntat vineri seara ca au oprit un tren care aducea imigranti din Croatia, au arestat mecanicul si au dezarmat politistii croati care il insoteau, insa oficialii de la Zagreb au negat ca ofiterii ar fi fost dezarmati sau retinuti.

Purtatorul de cuvant al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a calificat drept un „incident serios” faptul ca autoritatile din Croatia au trimis aproximativ 1.000 de imigranti cu trenul peste granita, in sudul Ungariei, relateaza agentia oficiala MTI.

Kovacs a adaugat, in cadrul unei conferinte desfasurate vineri seara la Beremend, ca trenul, care era insotit de 40 de politisti croati, a sosit fara o notificare prealabila, generand suspiciuni privind incalcarea frontierelor si alte infractiuni. Mecanicul trenului a fost arestat, iar o investigatie a fost demarata, a precizat el.

Gyorgy Bakondi, consilierul premierului ungar pe probleme de securitate interna, a afirmat ca politistii croati care insoteau trenul au fost dezarmati.

Politia croata a anuntat insa, vineri seara, ca nici unul dintre ofiterii sai care scortau un tren cu imigranti peste frontiera cu Ungaria nu a fost dezarmat sau arestat, relateaza Reuters in pagina online.

„Nu a fost nicio dezarmare sau arestare. Nu este adevarat. A existat un acord prealabil de escortare intre politistii celor doua parti”, a declarat purtatoarea de cuvant a politiei croate, Jelena Bikici, citat de Mediafax.

Politia a precizat ca 36 de politisti s-au intors in Croatia in cursul serii.

Zoltan Kovacs a spus insa ca este o „minciuna” afirmatia potrivit careia multimea de imigranti ar fi avut permisiunea de a intra in Ungaria in baza unui acord bilateral, potrivit MTI.

El a apreciat ca este inacceptabil ca un stat membru al Uniunii Europene sa nu respecte regulile europene si chiar sa promoveze migratia ilegala.

Imigrantii sunt transportati la centrele de receptie care functioneaza ca puncte de inregistrare, precum cele de la Szentgotthard, Kormend si Vamosszabadi, din vestul Ungariei, a precizat Kovacs.

Ungaria va continua sa-si apere frontierele si sa construiasca un gard de-a lungul unui segment de 41 de kilometri al frontierei cu Croatia, a adaugat el.

La randul sau, Gyorgy Bakondi a afirmat ca deplasarile imigrantilor in interiorul Croatiei sunt orchestrate de o banda de traficanti de persoane, cu consimtamantul politicienilor.

El a precizat ca, pana in prezent, 4.400 de imigranti au traversat granita croato-ungara si alti 1.000-1.200 sunt asteptati sa soseasca.

Bakondi a informat ca 700 de soldati si 800 de politisti vor fi mobilizati sambata in zona in care frontiera este expusa cel mai mult valului de imigranti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: