ISTORIC: Criza refugiatilor islamisti egal invazia BARBARILOR care a distrus Imperiul Roman

news

Istoricul Neagu Djuvara este de parere ca Europa traverseaza azi o perioada ca acum 2.000 de ani, cand Imperiul Roman se apropia de apusul sau si era invadat de popoare din Asia sau Africa. Istoria se schimba, dar Europa zilelor noastre este mai reticenta si la limita unui refuz in fata valurilor de imigranti.

Un procent e asimilabil, dar 10 inseamna enorm pentru orice cultura, iar Europa nu este pregatita sa faca fata unei asemenea invazii, spune Neagu Djuvara, citat de digi24.ro.

Poate Europa absorbi noua populatie, cea a miilor de refugiati care se indreapta spre inima continentului? Este intrebarea pe care o lanseaza istoricul Neagu Djuvara, intr-un interviu la Digi24.

„Nu sunt indo-europeni, sunt deci o etnie foarte deosebita, ceea ce ne apropie de problema din sfarsitul Imperiului Roman, cand a fost invadat de populatii din Africa, Asia. Traim un lucru ca acum 2000 de ani, a invaziei Europei, care de bine, de rau, se cam unificase”, spune istoricul Neagu Djuvara.

Gasirea unei solutii prin care sa fie oprit valul de imigranti, considerat cel mai mare din timpurile moderne, nu va fi o misiune usoara.

„Nu exista formula. Se va gasi, fiindca totdeauna istoria gaseste solutii, dar ele pot fi si dramatice. Anume sa se schimbe profilul Europei In mod foarte sensibil. Cand avem mase, milioane de turci, algerieni, de niste natii foarte diferite de europenii nostri, se pot intampla fenomene de refuz”, spune Neagu Djuvara.

Marele istoric comenteaza si exodul romanilor din ultimii 25 de ani. „Romanul, timp de veacuri, raspundea formulei Fie painea cat de rea, tot mai bine-i in tara mea. Or, in mod extraordinar, intr-o singura generatie, generatia copiilor mei, ca sa spun asa, au descoperit ca e mai bine in alta parte. Dar asta e o preschimbare a mentalului colectiv. Noi, timp de veacuri, am fost stabili pe coltul asta, arcul carpatic si Marea Neagra, si Dunarea. Suntem nemiscati de 5.000 de ani si acum ne plimbam in lumea intreaga si avem dorinta de a ne stabili in alta parte”, explica istoricul.

Neagu Djuvara este unul dintre romanii care stiu din propria sa experienta ce inseamna exilul. El insusi a trait departe de Romania mai bine de 40 de ani.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: