Criza sud-americana se adanceste: presedintele Venezuelei a semnat decretul de anexare a unei parti din Guyana

externe

Nicolas Maduro, ONU, conspiratie, spionaj, acuzatii

In timpul unui eveniment oficial desfasurat vineri, presedintele venezuelean Nicolas Maduro a semnat decretele de anexare a unei parti din Guyana, dupa care a tinut un discurs in fata unei multimi de sustinatori si militari. Decretele au scopul de a oficializa declaratiile facute marti, scrie cotidianul The Rio Times. Aceste decrete includ mai multe actiuni-cheie. In primul rand, ele stabilesc un nou stat numit Guiana Esequiba.

In al doilea rand, acestea introduc o harta revizuita a Venezuelei, care include acum zona disputata. In plus, decretele deschid o noua divizie a companiei petroliere de stat PDVSA pentru a opera in aceasta regiune.

De asemenea, acestea permit acordarea de licente de exploatare miniera si creeaza o zona de aparare cuprinzatoare in noua zona.

Mai mult, Maduro a format o inalta comisie insarcinata cu apararea si revendicarea Guianei Esequiba. El a instruit aceasta comisie sa elaboreze o strategie pe termen lung, vizand finalizarea pana in 2030 sau mai tarziu.

Aceasta strategie are legatura directa cu planurile de anexare. Maduro l-a numit pe Delci Rodriguez pentru a conduce aceasta comisie. De mai bine de un secol, Venezuela si Guyana isi disputa de mult timp teritoriul Esequibo, o regiune bogata in petrol si minerale.

In prezent, Guyana administreaza acest teritoriu de 160.000 km².

Conflictul s-a intensificat dupa ce ExxonMobil a descoperit rezerve semnificative de petrol in aceasta zona. Decizia Guyanei de a permite companiilor straine sa exploreze aceste rezerve a accentuat si mai mult tensiunile.

Venezuela afirma ca raul Esequibo este granita de drept, facand referire la istoria sa coloniala sub conducerea Spaniei in 1777.

Cu toate acestea, Guyana sustine o hotarare din 1899, prin care s-au trasat granitele actuale, si solicita validarea acesteia de catre Curtea Internationala de Justitie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: