Croatia nu a uitat. Fostul sef al spionajului iugoslav a fost condamnat la 20 de puscarie pentru crime de razboi

externe

croatia

Un tribunal croat l-a condamnat in contumacie pe fostul sef al serviciilor de informatii iugoslave Aleksandar Vasiljevic pentru ca a infiintat lagare de prizonieri in care detinutii au fost torturati si ucisi in timpul razboiului croat din 1991.

Tribunalul din Osijek l-a condamnat luni pe Aleksandar Vasiljevic, fostul sef al Serviciului de contrainformatii al Armatei Populare Iugoslave, la 20 de ani de inchisoare in absenta pentru crime de razboi impotriva civililor croati si a prizonierilor de razboi detinuti in lagare din Serbia si Croatia in 1991.

Instanta a constatat ca Vasiljevic a comis crimele in calitate de sef al Directiei de Securitate a Secretariatului Federal Iugoslav pentru Aparare Nationala de atunci, SSNO, in timpul razboiului din Croatia.

In temeiul unui ordin al SSNO semnat la 10 octombrie 1991, au fost infiintate lagare pentru prizonieri de razboi Begejci, Stajicevo, Sremska Mitrovica, Nis si Stara Gradiska in Serbia. In total, 19 detinuti croati au fost ucisi in aceste lagare, a constatat tribunalul, informeaza Balkan Insight.

Un numar mai mare de civili si prizonieri de razboi detinuti au suferit rani grave si care le-au pus viata in pericol, cu afectarea permanenta a sanatatii, in timp ce mai multe femei au fost sistematic violate si abuzate sexual, potrivit acuzarii.

Explicand verdictul, judecatorul presedinte Zvonko Vrban a declarat ca dovezile au aratat ca Vasiljevic a ordonat ca taberele sa fie infiintate in Serbia si ca acestea au fost gestionate de subalternii sai din cadrul Serviciului de Securitate a Statului, desi, oficial, comandantii taberelor erau din Armata Populara Iugoslava.

„Detinutii erau torturati fizic si psihic si abuzati zilnic in lagare, prin interogatorii efectuate de membri ai Serviciului sarb de Securitate de Stat, lucru pe care Vasiljevic il stia, dar nu l-a impiedicat si nici nu a asigurat conditii adecvate pentru viata detinutilor; prin urmare, in aceste conditii inumane de abuzuri zilnice, 19 detinuti au fost ucisi, iar sanatatea unui numar mare de persoane a fost afectata”, a declarat judecatorul Vrban.

El a precizat ca reprezentantii autoritatilor croate care au negociat eliberarea prizonierilor din lagarele din Serbia au mentionat ca Vasiljevic a fost principala persoana cu care s-au convenit astfel de eliberari si ca acesta cunostea conditiile din lagare, deoarece le-a vizitat in decembrie 1991.

Acuzarea a sustinut ca Vasiljevic stia ca subordonatii sai, precum si membrii altor unitati, ucideau si torturau detinuti si tratau in mod inuman civilii detinuti si prizonierii de razboi, dar nu a facut nimic pentru a opri acest lucru sau pentru a-i pedepsi pe faptasi, aproband astfel efectiv crimele.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: