CSM a devenit anexa PSD. Comunicat violent al judecatorilor rosii: „Iohannis a incalcat grav independenta si prestigiul justitiei”

politica

Sectia pentru judecatori a CSM, controlata strans chiar sde sefa CSM, Lia Savonea, a dat publicitatii un comunicat foarte dur la adresa presedintelui Klaus Iohannis. Presedintele este acuzat de „ingerinte deosebit de grave la adresa independentei justitiei” pentru ca a refuzat-o pe Garbovan.

In raport de afirmatiile Presedintelui Romaniei formulate in data de 28 august 2019, cu ocazia respingerii propunerii de numire in functia de ministru al justitiei a unui judecator, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii condamna public astfel de acte ca fiind ingerinte deosebit de grave la adresa independentei justitiei, se arata intr-un comunicat de presa al CSM.

„Sectia pentru judecatori subliniaza in mod ferm ca motivarea prezentata public de catre Presedintele Romaniei pentru justificarea respingerii propunerii in functia de ministru al justitiei a unui judecator, prin referiri nejustificate si nedovedite cu privire la independenta si probitatea sa profesionala, reprezinta o incalcare grava a independentei si prestigiului justitiei.

Consiliul Superior al Magistraturii si puterea judecatoreasca, prin instantele judecatoresti, sunt singurele autoritati indreptatite prin dispozitiile expres prevazute in Constitutie si in legislatia organica sa decida daca un judecator are sau nu toate calitatile cerute de dispozitiile legale pentru exercitarea functiei.

Afirmatiile Presedintelui Romaniei la adresa persoanei propuse pentru functia de ministru al justitiei, persoana care a indeplinit functia de judecator mai mult de 19 ani, reprezinta, in lipsa oricarei constatari a veridicitatii acestora in cadrul mecanismelor legale si constitutionale anterior amintite, un vadit atac la adresa independentei si prestigiului justitiei.

Sectia pentru judecatori a subliniat in nenumarate ocazii si reitereaza in circumstantele actuale ca, indiferent de climatul social si politic, reprezentantii institutiilor statului trebuie sa dea dovada in discursul public de echilibru si prudenta, iar nicio situatie nu poate justifica incalcarea garantiei constitutionale a independentei justitiei.

Nu in ultimul rand, Sectia pentru judecatori considera ca programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justitiei ar fi contribuit la imbunatatirea conditiilor din justitie si este condamnabil ca disputele politice au fost considerate mai importante decat dezvoltarea unui sistem de justitie mai bun in folosul cetateanului”, se afirma in comunicatul Sectiei pentru judecatori a CSM.

Mai mult despre: ,

Comentarii: