CSM, oficial. Judecatorul Giani de la CCR a mintit cand era sef al Sectiei Speciale. Ana Birchall ii cere demisia

politica

Judecatorul CCR Gheorghe Stan a prezentat date eronate, pe cand era sef al Sectiei Speciale, privind dosarele pe care le aveau magistratii ca urmare a sesizarilor din oficiu ale DNA, arata sectia de procurori a CSM. Stan a fost numit in CCR la propunerea PSD, in epoca Dragnea.

Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arata ca procurorul Gheorghe Stan a prezentat „date false” in conferinta de presa din 28 februarie 2019.

„De la data la care a devenit operationala, Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie a preluat 1.422 de dosare, aflate in curs de solutionare, din care 70% au fost inregistrate ca urmare a unor sesizari din oficiu.

Dosare cu o vechime in sistem de cel putin doi ani si care erau lasate in nelucrare”, declara Gheorghe Stan, pe 28 februarie 2019, in prima si ultima conferinta de presa organizata in calitate de sef al Sectiei Speciale.

Declaratiile lui Gheorghe Stan au fost facute intr-o conferinta de presa, la ora de maxima audienta, in care a aparut alaturi de mana sa dreapta, procurorul Adina Florea.

Declaratiile procurorului Stan au alimentat teoriile unor politicieni din coalitia PSD- ALDE potrivit carora DNA deschidea dosare din oficiu unor magistrati pentru a pune presiune pe acestia, aminteste ziare.com.

O tema care a fost preluata rapid de fostul ministru al justitiei, Tudorel Toader, intr-o scrisoare pe care a adresat-o publicatiei Financial Times.

„Sectia speciala nou-infiintata pentru investigarea abuzurilor magistratilor, care este independenta de DNA, a raportat ca a preluat un numar de 1.422 de dosare de la Directia Anticoruptie. In jur de 70 de procente dintre ele au fost initiate intern – nu in urma unor denunturi externe sau a unor acuzatii.

Multe dintre aceste dosare erau incepute de cel putin doi ani si, potrivit raportului institutiei, au fost initiate impotriva celor care nu erau de acord cu dorintele DNA,” scria Tudorel Toader.

Verificarile realizate de Inspectia Judiciara au scos la iveala ca datele prezentate de Gheorghe Stan sunt departe de realitate, in realitate, procentul era doar de 2%. Datele furnizate public de procuror nu ar fi fost sustinute printr-o verificare corespunzatoare a evidentelor Sectiei Speciale.

„Chiar daca s-ar admite ca la acel moment evidentele nu erau la zi pentru o analiza exacta, este inadmisibila furnizarea de date, doar pe baza unor verificari superficiale,” explica CSM.

„Sectia pentru procurori considera ca un asemenea precedent in cadrul Ministerului Public este de respins categoric, mai ales in contextul transmiterii unor date false (existenta unui procent de peste 70% urmare a unor sesizari din oficiu din cauzele preluate vizand magistrati, in locul cifrei reale de aproximativ 2%), care au provocat si sustinut speculatiile din spatiul public privind un subiect atata de sensibil pentru imaginea Ministerului Public, precum numarul cauzelor penale cu magistrati si numarul sesizarilor din oficiu in aceste cauze,” conchide Sectia pentru procurori din cadrul CSM.

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, a cerut luni demisia lui Gheorghe Stan din CCR.

„O afirmatie care a contribuit la intretinerea teoriilor legate de cum erau ‘vanati’ magistratii. Sectia pentru procurori din CSM scrie negru pe alb procentul real al dosarelor deschise de Sectia Speciala ( SIIJ) pe baza unor sesizari din oficiu.

Verificarile realizate de Inspectia Judiciara au scos la iveala ca datele prezentate de Gheorghe Stan sunt departe de realitate, in realitate, procentul era doar de 2%. Datele furnizate public de procuror nu ar fi fost sustinute printr-o verificare corespunzatoare a evidentelor Sectiei Speciale. E o diferenta de la 2 la 70%, nu? Si atunci ma intreb, care a fost scopul real pentru infiintarea SIIJ???Dezinformarea intentionata, ca sa nu spun manipularea opiniei publice, nu ar fi un temei, cel putin moral, pentru ca judecatorul Gheorghe Stan sa isi dea demisia de onoare din CCR?”, a scris Birchall pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: